Θέλω οι επόμενες γενιές να θυμούνται τη Madame Grès και όχι την Kim Kardashian

Μια φράση σε ένα T-Shirt του γαλλικού οίκου Mossi, στο fashion week του Παρισιού, αποκωδικοποίησε την εποχή μέσα σε 14 λέξεις.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

Με κίνδυνο να ακουστώ σαν ξινισμένη μυζήθρα πολύχρονης ωρίμανσης ή έστω σαν παρωχημένη μεσήλικας της άλλοτε ακμάζουσας Gen X, τολμώ να δηλώσω ότι η Kim Kardashian και το σινάφι της, ουδέποτε μου γέμισαν το μάτι, δεν φώλιασα ποτέ στο όποιο, αφαιρετικό στυλ τους και δεν επιθύμησα σε καμία περίπτωση αυτές τις αναλογίες -πόσο μάλλον να τις προσθέσω τεχνηέντως πάνω μου.

Και αυτή η άρνησή μου και η ουσιαστική αδιαφορία μου για τα είδωλα / πολυεκατομυριούχους αυτόχθονες του ίνσταγκραμ και των τηλεοπτικών ριάλιτι τύπου «σε αφήνω να πάρεις μάτι τη ζωή μου άρα υπάρχω», είναι σταθερή μέσα στα χρόνια, δεν έχει αλλάξει τώρα, που η Kim δεν γκελάρει τόσο στην ψηφιακή, ή όποια άλλη πραγματικότητα.

«Φαίνεται ότι ο καρντασιανισμός, αυτή η νέα θρησκεία αισθητικής αποτελμάτωσης, έχει βαλθεί να κυριαρχήσει, κουβαλώντας τα χειρότερα χαρακτηριστικά των θρησκειών: φανατισμό, αποχαύνωση, μπαναλαρία και τυφλή πίστη» είχα σχολιάσει το 2016, στο μέσο το οποίο εργαζόμουν τότε, με αφορμή κάποιες εμφανίσεις στη Μόστρα, συνεχίζοντας:

«Κι όπως στους θρησκευόμενους ανθρώπους αρέσει να έχουν την ησυχία τους και αποφεύγουν να βασανίζουν το μυαλό τους με θεμελιώδη ερωτήματα, έτσι και στους καρντασιανιστές βασιλεύει η μακαριότητα. Και η απόλυτη σιγουριά στον εαυτό τους. Δυο στοιχεία που, ευτυχώς, προμηνύουν ένα άδοξο τέλος».

Το θυμήθηκα αυτό το απόσπασμα με αφορμή τη φράση «Θέλω οι επόμενες γενιές να θυμούνται την Madame Grès και όχι την Kim Kardashian» τυπωμένο πάνω σε T-Shirt του οίκου Mossi -μια δήλωση που περπάτησε, τις προάλλες, στην πασαρέλα του fashion week του Παρισιού.

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα είναι ένα αουτσάιντερ της μόδας. Ως παιδί, ο Mossi Traoré φανταζόταν τον εαυτό του περισσότερο ποδοσφαιριστή παρά στιλίστα. Αλλά, πολύ γρήγορα, τα ρούχα έγιναν μέσο έκφρασης γι’ αυτόν, ένας τρόπος να χτίζει την προσωπικότητά του.

Οι γονείς του είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μάλι, ο ίδιος πέρασε την εφηβεία του στην πόλη Hautes-Noues στο Villiers-sur-Marne της Γαλλίας. Παραβαίνοντας τους ενδυματολογικούς κώδικες της πόλης, επιβάλλει τις επιλογές του και κυρίως την ελευθερία να ντύνεται όπως επιθυμεί.

Αφιέρωσε τις σπουδές του στη μόδα και το 2005 εντάχθηκε στην εκπαίδευση ως σχεδιαστής μόδας στην παρισινή σχολή Mod’Art International. Είναι παθιασμένος με τον κόσμο της όπερας και ολοκλήρωσε αρκετές πρακτικές ασκήσεις στο Palais Garnier ως ενδυματολόγος -«ευκαιρία να ανακαλύψω την αρκάνα και τους ηθοποιούς του Palais, οι οποίοι τρέφουν τη φαντασία μου» θα πει ο ίδιος.

Στο τέλος των σπουδών του, συνέχισε την εκμάθηση της μόδας και της ραπτικής ως εθελοντής με μια Ινδή μοδίστρα με έδρα το Gare du Nord και έναν Αφρικανό κατασκευαστή με εργαστήριο στα προάστια.

Ο Mossi Traoré ταξιδεύει διαρκώς σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ιταλία, την Αφρική και την Ινδία, για να εντρυφήσει και να ανακαλύψει διαφορετικούς πολιτισμούς. Σίγουρα δεν αναζήτησε πολιτιστική παρακίνηση στους σόσιαλ λογαριασμούς των Κιμ, Κρις, Κλοέ και Νορθ -είναι κάτι που το έκανε ξεκάθαρο.

Οι δικές του αναφορές έρχονται από μια εποχή που η λέξη πρωτοπορία κυριολεκτούσε, θέλοντας και μη, αφού τα πράγματα συνέβαιναν για πρώτη φορά, ξεπηδούσαν σαν οράματα μέσα σε μυαλά που δεν κάθονταν ήσυχα.

Η Germaine Emilie Krebs, γεννήθηκε στο Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα κι έγινε γνωστή ως Madame Grès (Μαντάμ Γκρε) ή απλά Grès. Είναι η διάδοχος της Madeleine Vionnet, μιας άλλης γυναίκας της εμπροσθοφυλακής της μόδας.

Η Madame Grès έκοβε τα φορέματα κατευθείαν στο σώμα χωρίς τη βοήθεια του πατρόν, ενώ είναι ξακουστή για τα κομψά ζέρσεϊ με λοξό κόψιμο, φορέματα με λεπτή πτύχωση, προσεγγίζοντας την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών γλυπτών και των πτυχώσεών τους.

Ο Mossi Traoré υπερασπίζεται με σθένος τον δυναμισμό της καινοτομίας έναντι της μαλθακότητας του μιμητισμού. Της μόδας που σμιλεύει σώματα και κοινωνική συνείδηση έναντι των τάσεων που γίνονται χάσταγκ και αλγοριθμική παράκρουση. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Από τη Madame Grès στην Kim Kardashian ένα T-Shirt δρόμος. Α, και μερικές χιλιάδες λάικ.

SHARE THE STORY