Ζωγραφίζοντας στον “ρυθμό” της Σοφίας Καλογεροπούλου

Στην νέα έκθεση της σημαντικής ναϊφ ζωγράφου, στον Εκθεσιακό Χώρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής- σε συνδιοργάνωση με την Γκαλερί Σκουφά-, ξετυλίγονται κόσμοι ολόκληροι, πολύχρωμοι!

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO PANOULIS

Διάσημες σκηνές από γνωστές όπερες αποκτούν ζωή στον καμβά της Σοφίας Καλογεροπούλου, η οποία με τον χρωστήρα της μας εισάγει σε πολύχρωμα σύμπαντα που αφηγούνται ιστορίες. “Κόσμοι” δικοί της αλλά και όλων μας, καθώς όπως έχει πει και η ίδια η καλλιτέχνης απεικονίζουν «Ο,τι αγαπώ κι ό,τι φοβάμαι». Όχι τυχαία βέβαια οι δικοί της φόβοι συμβαίνει να είναι και δικοί μας.

Στη νέα αυτή σειρά Έργων, -τα οποία αφιερώνονται στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη-, η διεθνούς φήμης ναϊφ ζωγράφος αντλεί για μία ακόμα φορά – ίσως και τελευταία – από το μουσικό της παρελθόν ως σολίστ στην Όπερα της Βιέννης. Αλλά κι ως ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής Ορχήστρας PANARMONIA των φοιτητικών της χρόνων που πριν δύο χρόνια είχε ονοματίσει την ομώνυμη Έκθεση στο ΚΠΣΝ.

Η ζωή είναι ρυθμός, αρμονία. Όπως κι η μουσική. Η ζωγραφική συμπορεύεται με όλες τις τέχνες γιατί στην πραγματικότητα όλες οι τέχνες πηγάζουν από ένα κοινό στοιχείο, την αλήθεια.

Η Διώνη Καλογεροπούλου, αρχιτέκτονας και επιμελήτρια της Έκθεσης μας εξηγεί ” Η Σοφία Καλογεροπούλου αφηγείται ιστορίες – σε αυτή την περίπτωση αντλώντας από το μουσικό της παρελθόν. Δημιουργεί κόσμους γεμάτους χρώμα. Τα μπλε, τα κόκκινα, το κίτρινο του ήλιου και το μαύρο δημιουργούν στον «καμβά», το πεδίο για την δράση λιλιπούτειων ηρώων. Για την μυσταγωγική ή την εκρηκτική αποτύπωση συμβόλων και συμβολισμών.”

Ενώ η ίδια η ζωγράφος επισημαίνει” Σε αυτή την Εκθεση επέλεξα το μαύρο που χρωματολογικά σημαίνει την παρουσία όλων των χρωμάτων ως φόντο για την ανάδειξη των χρωματικών και θεματικών ενοτήτων. Ουσιαστικά, η ‘Εκθεση στήθηκε έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο διάλογος ανάμεσα στα Έργα. Επιδίωξα να υπάρξει αφηγηματική ροή και χρωματική κλιμάκωση.”

Την Έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου προλόγισε ο κύριος Πάνος Δημαράς, πρόεδρος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής.

Λιγα λόγια για την Σοφία Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα,  το 1946 και είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Κολλέγιο Pierce). Έχει σπουδάσει Νομική και Πολιτικοοικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σπουδάσει επίσης Μουσική στο Ωδείο της Αθήνας και στο Στούντιο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (Αυστρία) όπου εμφανίστηκε ως σολίστ στη την περίοδο 1976-77.

Στη ζωγραφική, είναι αυτοδίδακτη και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Σουηδία, Ελβετία, Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ). Είναι συνεργάτης της “Gallery Naifs and Primitifs” στο Παρίσι. Ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη-μουσικολόγο Τάκη Καλογερόπουλο (1946-2009) και έχει δύο κόρες τη Διώνη και τη Δάφνη.

Ο κύριος Παύλος Καλλιγάς, η κυρία Ελένη Καλλιγά, ο κύριος Πάνος Δημαράς και η ζωγράφος

Ο κύριος Παναγιώτης Γιαννάκης, η κυρία Έλενα Βρεττού και ο κύριος Νίκος Μπεργελές με την Σοφία Καλογεροπούλου

Η κυρία Ντόρα Βυζοβίτου, ο κύριος Αλέξανδρος Καραμανλής, η κυρία Νατάσα Παζαΐτη και ο κύριος Γιάννης Πάγκαλος

Οι κυρίες Διώνη Καλογεροπούλου, Γιολάντα Διαμαντή, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελένη Κωνσταντοπούλου και Φωτεινή Τομαή

Οι κυρίες Δέσποινα Σαββοπούλου και Μαρία Ξανθάκου

Η κυρία Ειρήνη Τσελεπή με την Σοφία Καλογεροπούλου

Η Σοφία Καλογεροπούλου και η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου

Η κυρία Κλώντια Καρύδη, ο κύριος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και η Σοφία Θανοπούλου

Οι κύριες Όλγα Πρωτόπαππα, Άννα Τεχλεμτζή, Σάντρα Στασινοπούλου

Η κυρία Διώνη Καλογεροπούλου, η κυρία Σοφία Καλογεροπούλου και ο κύριος Βαγγέλης Καπόπουλος

SHARE THE STORY