4 προορισμοί που φημίζονται για το αυθεντικό «Ελληνικό Πάσχα»

Ρουκετοπόλεμος, μπότηδες και «θαλάσσιοι Επιτάφιοι». Όλα όσα προσφέρει η Ελλάδα για τους Πασχαλινούς εορτασμούς.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ναι, μπορεί η ζωή στην Ελλάδα να έχει πολλές παθογένειες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να εστιάσουμε και «στα ωραία» που έχει να προσφέρει αυτή η τόσο φωτεινή και γαλανόλευκη χώρα. Μπορεί επίσης η παράδοση, τα έθιμα και το ελληνικό στοιχείο να μην βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, ωστόσο σε περιόδους Πάσχα για παράδειγμα, η χώρα αναβιώνει και πάλι έθιμα και παραδόσεις που έχουν αγαπηθεί.

Καθένας επιλέγει να γιορτάσει (ή όχι) το Πάσχα με τον δικό του τρόπο. Το σημαντικό είναι πως θα έχεις ορισμένες ημέρες μακριά από το γραφείο και τι καλύτερο από το να ταξιδέψεις σε προορισμούς που έχουν να σου χαρίσουν μια διαφορετική από τα συνηθισμένα εμπειρία;

Παρακάτω θα βρεις 4 προορισμούς, που φημίζονται για το Ελληνικό Πάσχα και κάθε χρόνο σφίζουν από ζωή με επισκέπτες που δίνουν το παρών για τα έθιμα και τους εορτασμούς της εποχής.

Ύδρα

Το Πάσχα στην Ύδρα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και βολεύει πολύ, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Το νησί του Σαρωνικού έχει ήδη αποκτήσει μια ιδιαίτερη φήμη και στο εξωτερικό προσελκύοντας “καλαίσθητο κόσμο” που θέλουν να ζήσουν τους ελληνικούς παλμούς και την παράδοση. Αυτό που θα βρεις ξεχωριστό στην Ύδρα, είναι φυσικά η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, αφού πραγματοποιείται στα «Καμίνια» και μέσα στη θάλασσα.

Πρόκειται για μια τελετή αφιερωμένη και στους ναυτικούς, αφού μετά την περιφορά, ο Επιτάφιος καταλήγει στην θάλασσα και στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.

Μέσα στα πολλά στοιχεία που θα κάνουν το Πάσχα σου ξεχωριστό στην Ύδρα και είναι και το έθιμο της Κυριακής του Πάσχα, όπου λίγο πριν το μεσημέρι τελείτε η Θεία Λειτουργία της Αγάπης και ο Μητροπολίτης μετά το πέρας της λειτουργίας δίνει στους πιστούς από ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

Πηγή φωτογραφίας: @hydra_greece

Κέρκυρα

Συνεχίζουμε φυσικά με την Κέρκυρα, η οποία μας δίνει πάρα πολλούς λόγους για να ταξιδέψουμε προς τα εκεί και να βιώσουμε στο έπακρο τους εορτασμούς και τις παραδόσεις της. Πολιτισμός, μουσική, αρχιτεκτονική, γίνονται ένα σε αυτό το νησί και αυτό είναι υπερ αρκετό. Συν τα έθιμα όπως αυτό των μπότηδων, ξεχωρίζουν.

Μπορείς να μάθεις φυσικά και για την πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία κάθε Πάσχα τιμά τον Αγ. Σπυρίδωνα με πλήθος εκδηλώσεων, ενώ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα ο φωτισμός στο νησί «ντύνεται» στα μωβ, συμβολίζοντας, έτσι, το πένθος της Εβδομάδας των Παθών και όλα αυτά συνοδευόμενα από την υπέροχη μυρωδιά της Πασχαλιάς, όσο και εκτός της πόλης. Σίγουρα στην πόλη της Κέρκυρας θα εντυπωσιαστείτε από τα μοναδικά έθιμα, αλλά μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και να βιώσετε μοναδικές εμπειρίες στα χωριά της. Εκεί θα απολαύσετε την ανοιξιάτικη φύση στο μεγαλείο της.

Χίος

Επόμενη στην λίστα είναι η αγαπημένη Χίος, η οποία ξεχωρίζει με ένα εκρηκτικό –κυριολεκτικά- έθιμο. Εδώ πραγματοποιείται ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της περιοχής αυτής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Το έθιμο των ρουκετών, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βροντάδο.

Τα προειδοποιητικά πυρά ξεκινούν από τις εννέα το βράδυ, αλλά ο πραγματικός πόλεμος γίνεται τα μεσάνυχτα, όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οπότε και χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες αρχίζουν να διαγράφουν φαντασμαγορικά τόξα στον ουρανό.

Αν από την άλλη δεν σου αρέσει και τόσο το πολεμικό στοιχείο και οι ρουκέτες, έχεις τα εσπεριδοειδή, τις ορχιδέες και τις άγριες τουλίπες που κατακλύζουν το νησί και σε κάνουν να νιώθεις πιο κοντά στη φύση. Μην ξεχάσεις να γευτείς και τα παραδοσιακά πιάτα των ημερών όπως χορτοκεφτέδες με άγρια χόρτα, σπανάκι και ντόπιο κατσικίσιο τυρί και φρέσκα κουκιά, ωμά ή τηγανισμένα μετά τη νηστεία.

Μονεμβασιά

Η περιοχή αυτή γίνεται πιο ατμοσφαιρική από ποτέ αυτή την εποχή του χρόνου. Η άνοιξη και πόσο μάλλον το Πάσχα εδώ αποκτούν άλλη αίσθηση, με τις ψαλμωδίες να ηχούν από παντού. Η πομπή του Επιταφίου, συνοδευόμενη από τη Φιλαρμονική του δήμου κάνει τη διαφορά.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονεμβασιά γιορτάζει την Ανάσταση επίσης κατανυκτικά, δίχως εκκωφαντικές εκρήξεις από δυναμιτάκια, καθώς αυτά απαγορεύονται λόγω του ότι είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Η γοητεία του να παρακολουθείς τη λειτουργία εντός αληθινών μνημείων είναι πραγματική εμπειρία, ενώ από παντού μπορείς να απολαύσεις αυτό το απέραντο γαλάζιο. Οι βόλτες, οι γαστρονομικές εμπειρίες, ακόμη και τα πρώτα μπάνια δεν θα λείψουν και πιθανότατα θα κάνουν το Πάσχα σου, πιο ιδιαίτερο και αξέχαστο.

Πηγή φωτογραφίας: Pexels

SHARE THE STORY