«Majestic Athens»: Όσα πρέπει να ξέρεις για το ακριβότερο διαμέρισμα της Αθήνας – Βρίσκεται στην Αρεοπαγίτου

Η γλυκόπικρη ιστορία του, η τιμή των 55 εκατομμυρίων ευρώ και η κατοχή από κροίσο σεΐχη μέσω πλειστηριασμού.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχεις περάσει από δίπλα. Δίπλα από το ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας. Πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει και πως η Αεροπαγίτου αποτελεί την πιο ακριβή οδό της Ελλάδας και αυτό οφείλεται στην θέα που διαθέτει προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου λοιπόν, στη γωνία της με την οδό Μακρυγιάννη, βρίσκεται το «Majestic Athens» –το πενταώροφο κτίριο που ξεκίνησε από τον επενδυτή Γιάννη Τζιβέλη, για να καταλήξει με πλειστηριασμό σε κροίσο σεΐχη.

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά μέσα στο ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας, μέσα από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την Sotheby’s. «Το Majestic είναι ένα ακίνητο-ορόσημο που βρίσκεται σε έναν από τους πιο εμβληματικούς δρόμους της Αθήνας. Με εκπληκτική θέα στον Παρθενώνα και την Ακρόπολη, καθώς και κοντά σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και μνημεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά για την «αξιοζήλευτη τοποθεσία του».

Τα χαρακτηριστικά του «Majestic Athens»

Προχωρώντας στη λεπτομερή περιγραφή γίνεται λόγος για ένα «εντυπωσιακό γωνιακό κτίριο μοναδικό στο είδος του, με πέντε συνολικά ορόφους» και ειδικότερα:

-Το ισόγειο αποτελείται από δύο επαγγελματικά ακίνητα 146 τ.μ και 114 τ.μ, το καθένα με δική τους άμεση πρόσβαση στο υπόγειο, καθώς και ένα διαμέρισμα 40 τ.μ.

-Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τέσσερα διαμερίσματα από 45 τ.μ. έως 115 τ.μ., ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος περιλαμβάνουν από δύο διαμερίσματα το καθένα, εμβαδού από 160 τ.μ. έως 175 τ.μ.

-Στον τέταρτο όροφο υπάρχει ένα ευρύχωρο διαμέρισμα 279 τ.μ., ενώ στον πέμπτο ένα διαμέρισμα παρόμοιου μεγέθους με άμεση πρόσβαση στο roof garden.

«Οι εσωτερικοί χώροι προσδίδουν μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας με τη χρήση μαρμάρου και ξύλου σε όλη την ιδιοκτησία. Η μεγάλη σκάλα με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, το μασίφ ξύλο και το σιδερένιο κιγκλίδωμα είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο κέντρο αυτού του πολυτελούς κτιρίου», τονίζεται.

Η γλυκόπικρη ιστορία του

Στο μακρινό παρελθόν το συγκεκριμένο κτήριο ανήκε σε ένα ζευγάρι Ελλήνων ομογενών. Αποτελούσε ένα νεοκλασσικό οίκημα και κάπου το 1963 ξαναχτίστηκε με πιο μοντέρνες επιρροές. Κάπου εδώ στην ιστορία μπαίνει και ο Γιάννης Τζιβέλης -ένας από τους ισχυρότερους επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το 1979 αποφασίζει να το αγοράσει θέλοντας να έχει ένα οίκημα που θα θυμίζει τις ελληνικές ρίζες του. Να σημειωθεί πως τότε, η Αεροπαγίτου ήταν ένας απλός και συνηθισμένος δρόμος της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε επενδυτής είχε δώσει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για να το αποκτήσει. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισε να προχωρήσει σε ανακαίνισή του. Το γκρέμισε και το έχτισε από την αρχή με τους σημερινούς πέντε ορόφους και τις νεοκλασικές γραμμές.

Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια και περίπου 8,5 εκατ. ευρώ μέχρι το κτίριο να αποκτήσει τη σημερινή μορφή του, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Γιάννης Τζιβέλης οραματιζόταν να κρατήσει το ρετιρέ για τον ίδιο. Είχε ξεκινήσει από έναν μικρό οικογενειακό μύλο στην Σιάτιστα Κοζάνης και ξενιτεύτηκε προς την Ιταλία. Τελικά πέτυχε και διακρίθηκε από τη δεκαετία του ’70 στο εμπόριο γουναρικών. Πάντοτε όμως επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και αυτό το κτίριο είχε το προσωπικό του όραμα.

Η επιτυχία του συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς, αποκτώντας μετοχές και ακίνητα. Έχοντας καλή κριτική σχετικά με την μεγάλη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 1999 κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τις επενδύσεις, κάνοντας ένα διάλειμμα.

Το 2007 αποφασίζει να ξαναμπεί στα βαθιά κάνοντας μια μοιραία κίνηση, που λίγο αργότερα θα του στοίχιζε το κτίριο που τόσο είχε οραματιστεί. Σύμφωνα με τις φήμες αποφασίζει να λάβει ένα δάνειο από την Alpha Bank ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το βασικό μέρος αυτών των κεφαλαίων το τοποθέτησε σε «βαριά χαρτιά», όπως η μετοχή της Τιτάν.

Από το 2010 και μετά η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς την αρνητική πλευρά, με την τράπεζα να ζητά πρόσθετες εγγυήσεις και τελικά με το σύνολο του χαρτοφυλακίου του να δεσμεύεται.

Ο πλειστηριασμός του «Majestic Athens»

Ήταν 2017. Ξεκίνησε σειρά εξωχρηματιστηριακών εκποιήσεων από την Alpha Bank για τα βαρύτιμα μετοχικά πακέτα του Γιάννη Τζιβέλη. Η θέση του στην Τιτάν πουλήθηκε στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες κινήσεις για τα πακέτα του στη Fourlis και την Ελλάκτωρ. Οι μετοχές του όμως δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα. Στις 21 Ιουνίου 2017 το μοναδικό αυτό ακίνητο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με συνολική τιμή εκκίνησης στα 20 εκατ. ευρώ.

Τελικά το ακίνητο πέρασε με διπλάσια τιμή στην ιδιοκτησία της Druzy Α.Ε., η οποία ανήκει στον κροίσο σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν. Ο σεΐχης αυτός αποτελεί και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Πλέον το αριστοκρατικό ακίνητο βγήκε και πάλι στην αγορά με την τιμή του να αγγίζει συνολικά τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Μένει να δούμε ποιος θα γράψει την υπόλοιπη ιστορία του.

*Πηγή φωτογραφιών: @sothebys 

SHARE THE STORY