Στα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…»

Το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη επιχειρεί μια παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα, με σκοπό να αναδείξει 11 συνθέτες μουσικής, «ένοικους» της συλλογής του Μουσείου.

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO PANOULIS

Βαμβακάρης, Θεοδωράκης, Κωνσταντινίδης (Γιαννίδης), Μητρόπουλος, Ξενάκης, Ξένος, Παπαϊωάννου, Σισιλιάνος, Σκαλκώτας, Τσιτσάνης, Χατζιδάκις μας καλούν να τους ανακαλύψουμε ξανά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα της οδού Κριεζώτου τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων από τους χώρους της Πολιτικής και του Πολιτισμού

Παράλληλα, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, παρουσιάζεται μέρος του έργου του Σταύρου Ξαρχάκου, μιας εμβληματικής  προσωπικότητας του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού. Προσωπικά τεκμήρια αφηγούνται στιγμές από τη δημιουργική συμπόρευση του Ξαρχάκου με τη γενιά που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη, μέσα και από τα λόγια του ίδιου του δημιουργού.

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, ο κύριος Γιάννης Μπρατάκος και η κυρία Έλενα Ράπτη

Στις κατάμεστες αίθουσες της οδού Κριεζώτου, εκ μέρους της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου την Υπουργό Πολιτισμού και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του, Δρ Γιώργης Μαγγίνης, ο οποίος και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, την επιστημονική ομάδα, τους συνεργαζόμενους φορείς, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής, «η οποία συμβάλλει στην πολυαισθητηριακή αξιοποίηση του πολιτιστικού οικοσυστήματος που χαρτογράφησε ο Άγγελος Δεληβορριάς δημιουργώντας την Πινακοθήκη Γκίκα, αυτό το μοναδικό προσωπογραφικό μουσείο του ελληνικού μοντερνισμού. Ακολουθώντας τη λογική αυτή, η έκθεση εστιάζει σε 11+1 προσωπικότητες του 20ού αιώνα

Η κυρία Λίνα Μενδώνη, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης και η κυρία Ευγενία Μανωλίδου

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, η οποία εγκαινίασε την έκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων

«Μια δωδεκάδα δημιουργών ετερόκλητη εκ πρώτης όψεως, καθώς σε αυτή τη θέση συνυπάρχουν μεγάλοι εκπροσώποι του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, πλάι στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες συμφωνικής μουσικής, ο αστείρευτα πειραματιζόμενος Ξενάκης μαζί με τον Μίκη και τον Μάνο.  Έκδηλο κοινό τους στοιχείο ότι όλοι έζησαν και δημιούργησαν στον 20ό αιώνα. Λιγότερο γνωστό ότι όλοι τους είναι «ένοικοι» της Πινακοθήκης Γκίκα. Η συμπερίληψή τους μεταξύ των 200 προσωπικοτήτων της τέχνης και της διανόησης, ανάμεσα στον Μεσοπολέμο και τη Δικτατορία, ήταν επιλογή του αγαπημένου και αλησμόνητου φίλου Άγγελου Δεληβοριά.

Ο μουσικοσυνθέτης  Σταύρος Ξαρχάκος

Όμως τους δώδεκα συνθέτες, ενώνουν πολύ περισσότερα νήματα και νοήματα. Οι δρόμοι τους  διασταυρώθηκαν στη ζωή, προκύπτοντας γόνιμες προσωπικές συνεργασίες και φιλίες. Υπήρξε χρονική επικάλυψη και σύμπτωση της πορείας του στη Μουσική σε αρκετές περιπτώσεις. Για μένα το σημαντικότερο, και έτσι ικανοποιείται απόλυτα ο σκοπός της έκθεσης, είναι ότι αναδεικνύονται οι αλληλεπιδράσεις και οι αμοιβαίες εμπνεύσεις, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε γενικότερο, επίπεδο.»

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Qualco Group και του Qualco Foundation.

Την έκθεση επιμελείται η αρχιτέκτων και μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, με την επιστημονική συνδρομή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024.

Η κυρία Βάλια Φράγκου, ο κύριος Στέφανος Χανδακάς και η κυρία Ελίνα Σμπώκου

Οι κύριοι Ευάγγελος Χρόνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώτης Παπαθανασίου

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Χαρούλα Αλεξίου και τη σύζυγό του Ηρώ Σάια

Ο πρέσβης, κύριος Τάσος Κριεκούκης και ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός

Η κυρία Ρενάτα  Δαλιανούδη, ο κύριος Ορέστης Τσακαλώτος, ο κύριος Σταύρος Ξαρχάκος και ο κύριος Δημήτρης Λίτινας

Οι κυρίες Φωτεινή Βλαχάκη και Ελενα Σύρακα

Η κυρία Κατερίνα Κοσκινά

Οι κυρίες Αγγελική Βλαχάκη, Ευαγγελία Γεωργαντζή, Ευγενία Χριστοδουλάκου και Βιργινία Τσακαλώτου

SHARE THE STORY