Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης “επιστρέφει” στον Πειραιά

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά» πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ STUDIO PANOULIS

Στην έκθεση παρουσιάζονται 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου και αποτελεί μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου.

Για την έκθεση μίλησαν η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη κύριος Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος εξήρε την τέχνη του μεγάλου θαλασσογράφου

«Ο Βολονάκης, με την τέχνη του και τα έργα του, όλα αυτά που σήμερα εδώ χάρη στους χορηγούς αυτών των πινάκων, δεν μας έδωσε μόνο την αντίληψη που είχε για την εξάρτηση της χώρας από τη θάλασσα-την καλώς εξάρτηση της χώρας από τη θάλασσα- αλλά μας έδωσε και στοιχεία του χαρακτήρα του. Γιατί δεν είναι μόνο η εκάστοτε κοσμοθεωρία η οποία επηρεάζει την τέχνη. Την επηρεάζουν και βαθύτερες σκέψεις, βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, πολύ προσωπικά, δυσεξιχνίαστα, ανεξιχνίαστα και μέσα από αυτά μπορούμε, αναζητώντας τα, συνδυάζοντας τα με τον ιστορικό περίγυρο, να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο του…»

Ο Βολανάκης ύστερα από δεκαπέντε χρόνια επιστρέφει όχι μόνο στην αγαπημένη του πόλη, όπου έζησε και σταδιοδρόμησε αλλά και σε οικείο, γνώριμο αγκυροβόλι, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πρόεδροι φορέων και ιδρυμάτων καθώς και πλήθος φιλότεχνου κοινού.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 29 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά της θα οργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.

Παράλληλα, μέσα στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην διαδικτυακή αίθουσα τέχνης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη   digitalgallery.laskaridisfoundation.org η οποία περιλαμβάνει εικόνες των ζωγραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση, σχολιασμό από ιστορικό τέχνης, και βιβλιογραφία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα ακουστικής περιήγησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη εικαστική σύμβουλος Μαρία Μιγάδη.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των: Μανόλη Βλάχου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικού ερευνητού του έργου του Βολανάκη, Ιωάννη Παλούμπη, αντιναυάρχου Π.Ν. (ε.α.), και της επιμελήτριας της έκθεσης, Μαρίας Μιγάδη

*Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κύριος Πάνος Λασκαρίδης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας

Η κυρία Μαριλένα Κουτσούκου Καλλιτσάντση, ο κύριος Πάρης Καλλιτσάντσης και η κυρία Χριστίνα Πλακόπητα

Η κυρία Ξένια Λαμπροπούλου- Τριφύλλη και η κυρία Ειρήνη Νταιφά

Ο κύριος Νίκος Νανόπουλος

Η κυρία Σουζάνα Λασκαρίδη και η κυρία Μαρία Μιγάδη

Η κυρία Σταυρούλα Σαλούτση, ο κύριος Τάκης Μαυρωτάς και ο κύριος Θύμιος Πρεσβύτης

Ο κύριος Θάνος Ανδρώνης και η κυρία Σοφία Πετροπούλου

Ο κύριος Αλέξανδρος Στάνας και η κύρια Αναστασία Ορφανίδου

Ο κύριος Στέφανος Σκούρτης, ο κύριος Δημήτρης Παρασκευάς και ο κύριος Γιάννης Σαχίνης

SHARE THE STORY