Η Carla Bruni εμπλέκεται σε πολιτικό σκάνδαλο- Ίσως οδηγηθεί στη φυλακή από 10 έως 20 χρόνια

Getty Ideal Images

O δικηγόρος της Carla Bruni δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καμία επίσημη τοποθέτηση.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Υπό επίσημη έρευνα για απόκρυψη στοιχείων τέθηκε η Carla Bruni, η οποία κατηγορείται για αδικήματα διαφθοράς που μπορεί να την οδηγήσουν μέχρι και στη φυλακή. Η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, εξετάζεται για φερόμενη λιβυκή χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του συζύγου της το 2007, δήλωσε δικαστική πηγή στο AFP.

Η 56χρονη φέρεται να συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία για να “ξεπλύνει” τον 69χρονο σύζυγό της, πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δέχθηκε εκατομμύρια σε μετρητά από τον εκλιπόντα Λίβυο δικτάτορα Muammar Gaddafi.

«Οι προκαταρκτικές κατηγορίες κατά της Carla Bruni περιλαμβάνουν την απόκρυψη στοιχείων, καθώς και τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με απόπειρα απάτης σε προσπάθειες εξαπάτησης των δικαστών που ερευνούν τον σύζυγό της ως ύποπτο για λήψη παράνομων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τη στιγμή που ο δικηγόρος της Carla Bruni δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση, ο μάρτυρας που εμπλέκεται, ο Ziad Takieddine, είναι κάθετος στις κατηγορίες ότι ο Sarkozy δέχθηκε εκατομμύρια σε μετρητά από τον εκλιπόντα Λίβυο δικτάτορα Muammar Gaddafi.

Το βράδυ της Τρίτης -μετά την εξέταση της Bruni από τους ανακριτές- δικαστική πηγή στο Παρίσι δήλωσε ότι διώκεται σε σχέση με «αθέμιτη επιρροή μαρτύρων και απάτη σε οργανωμένη συμμορία».

Έπειτα από τον δικαστικό έλεγχο, της απαγορεύτηκε να έρχεται σε επαφή με όλους τους κατηγορουμένους εκτός από τον Nicolas Sarkozy. Η Bruni είναι επίσης ύποπτη για απόκρυψη χειραγώγησης μαρτύρων και συμμετοχή σε απόπειρα δωροδοκίας του λιβανέζικου δικαστικού προσωπικού, μεταξύ άλλων παραβάσεων.

Οι κατηγορίες προς τον Sarkozy

Ο 69χρονος Sarkozy κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 για παράνομη αλλοίωση μαρτύρων, στο πλαίσιο έρευνας για το αν πήρε χρήματα από τον εκλιπόντα Λίβυο δικτάτορα για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι διάφορα άτομα, ορισμένα από το περιβάλλον του Sarkozy, συμμετείχαν στην πληρωμή ενός μάρτυρα- κλειδί σε εκείνη την υπόθεση για να ανακαλέσει μια κατάθεση που έκανε ενοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο.

H Bruni θα μπορούσε να κατηγορηθεί ή να της δοθεί το καθεστώς του βοηθούμενου μάρτυρα, το οποίο σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα υπολείπεται της επίσημης απαγγελίας κατηγοριών.

Έχει ήδη ανακριθεί δύο φορές από τους ερευνητές, πρώτα ως μάρτυρας τον Ιούνιο του 2023 και στη συνέχεια ως ύποπτη στις αρχές Μαΐου. Μια έρευνα έδειξε ότι η Bruni διέγραψε όλα τα μηνύματα που αντάλλαξε με τη Γαλλίδα “βασίλισσα των παπαράτσι” Michele Marchand την ημέρα που η Marchand κατηγορήθηκε για παραποίηση μαρτύρων τον Ιούνιο του 2021.

Ο Γαλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας Ziad Takieddine είχε ισχυριστεί αρκετές φορές ότι βοήθησε να παραδοθούν έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ (5,4 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές) σε μετρητά από τον Kadhafi στον Sarkozy και τον επικεφαλής του επιτελείου του το 2006 και το 2007. Αλλά το 2020, ο Takieddine απέσυρε ξαφνικά την ενοχοποιητική του δήλωση, εγείροντας υποψίες ότι ο Sarkozy και οι στενοί του σύμμαχοι μπορεί να πλήρωσαν τον μάρτυρα για να αλλάξει γνώμη. Οι Aρχές ενδιαφέρθηκαν για την Bruni όταν η Marchand δικαιολόγησε τα ταξίδια της στο σπίτι του Sarkozy ως κοινωνικές επαφές με την τραγουδίστρια.

Και τα δύο εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Carla, τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη, ενώ οι ποινές φτάνουν έως και τα 20 έτη με επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως η συμμετοχή σε συμμορία.

SHARE THE STORY