Τραγική ειρωνεία: Ο Mike Lynch γιόρταζε την ελευθερία του λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο στην Σικελία – «Έχω μια δεύτερη ζωή»

Τραγική ειρωνεία: Ο Mike Lynch γιόρταζε την ελευθερία του λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο στην Σικελία – «Έχω μια δεύτερη ζωή» 1
Getty Ideal Images

Πριν από λίγες ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ανασύρθηκε η σορός του Mike Lynch από το σούπερ γιοτ «Bayesian»

ΑΠΟ GRACE TEAM

Είναι φορές που η πραγματική ζωή θυμίζει κινηματογράφο και πιο συγκεκριμένα ταινία θρίλερ. Η ζωή του μεγιστάνα Mike Lynch ήταν γεμάτη ανατροπές και παρότι κατάφερε να κάνει τα αδύνατα – δυνατά πολλές φορές στο παρελθόν, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Ο ίδιος διεκδικούσε την μια στις 100 πιθανότητες και έτσι συνέβη και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Το «αβύθιστο υπερπολυτελές σούπερ γιοτ Bayesian» ιδιοκτησίας του, κατέληξε στο απίθανο σενάριο. Παρότι οι πιθανότητες θανατηφόρου ναυαγίου ενός σούπεργιοτ είναι απειροελάχιστες, ο Mike Lynch αποτέλεσε ξανά την εξαίρεση στον κανόνα.

Ο ίδιος κατάφερε πολλές φορές στο παρελθόν να φέρει την ανατροπή και μάλιστα κατάφερε μια ιστορική ανατροπή δικαστικής διαμάχης κατά την οποία αθωώθηκε. Και αυτήν ακριβώς την αθώωση γιόρταζε ο ίδιος στην Σικελία, παρέα με όσους τον βοήθησαν να μην βρεθεί με ποινή φυλάκισης από 20 – 25 χρόνια.

Ο εορτασμός αυτός όμως, κατέληξε σε τραγωδία. Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωνε ενθουσιασμένος που απέκτησε μια «δεύτερη ζωή» και τίποτα δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον.

Η σκληρή δικαστική διαμάχη του Mike Lynch σε Βρετανία και ΗΠΑ

Ο Lynch αποκαλούνταν και ως ο Bill Gates της Βρετανίας και όχι άδικα. Γεννημένος στο Ίλφορντ, ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στον τεχνολογικό κλάδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και έγινε ευρύτερα γνωστός το 1996 ως συνιδρυτής αλλά και ιθύνων νους της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy Corporation. Αλλά ακόμη γνωστότερος έγινε 16 χρόνια αργότερα όταν η Hewlett Packard τον κατηγόρησε για απάτη σε μια συναλλαγή – μαμούθ μεταξύ τους.

Πιο αναλυτικά η εταιρεία του Mike Lynch γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες στον κλάδο των λογισμικών. Το λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες για να αναλύσει τεράστιες κρύπτες δεδομένων και εν μέρει οφείλει την αποτελεσματικότητά της στο συμπέρασμα του Bayes, μια στατιστική θεωρία που επινοήθηκε από τον στατιστικολόγο, φιλόσοφο, αλλά και υπουργό Thomas Bayes του 18ου αιώνα. Διόλου τυχαίο ότι ο Lynch ονόμασε αργότερα το (μοιραίο τελικά) σούπερ γιοτ του, Bayesian.  

Η επιτυχία του επαινέθηκε από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες και άτομα επιρροής, κάνοντας τον επιχειρηματία ευρύτερα γνωστό. Του ζητήθηκε μάλιστα να συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Έπειτά από πολλές διακρίσεις και βραβεία, η Autonomy του Lynch κέρδισε το ενδιαφέρον επενδυτών και τεχνολογικών κολοσσών.

Τότε, η Hewlett Packard διεκδίκησε την εξαγορά της Autonomy, με τον Lynch να πουλάει την εταιρεία του το 2011, ένταντι 11,7 δισ. δολαρίων στην Hewlett Packard. Η προσωπική του περιουσία αυξήθηκε κατά 800 εκατομμύρια, ενώ ο ίδιος βρισκόταν πολύ κοντά στο να μπει στην λίστα των billionaires.

Στα τέλη του 2012 όμως, όλα ανατράπηκαν όταν ήρθε η αγωγή από την Hewlett Packard κατηγορώντας τον Βρετανό μεγιστάνα πως εμφάνισε στην πώληση, πλασματικά μεγεθυμένη την αξία της εταιρείας του. Η ΗP κατηγορώντας τον και προσφεύγοντας δικαστικά εναντίον του και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού για τεράστια απάτη απέναντί της, υποστήριξε ότι οι ροές εσόδων της εταιρείας ήταν διογκωμένες προκειμένου να πουληθεί ακριβότερα.

Τραγική ειρωνεία: Ο Mike Lynch γιόρταζε την ελευθερία του λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο στην Σικελία – «Έχω μια δεύτερη ζωή» 2

Από την πλευρά του, ο Lynch υποστήριξε ότι ουδέποτε παραποίησε στοιχεία της εταιρείας του. Και απέδωσε την επίθεση της HP εναντίον του στο ότι η ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού, πιθανόν λόγω πιέσεων των μετόχων της, είχε μετανιώσει για το υψηλό κόστος της εξαγοράς της Autonomy. «Πρόκειται για τις τύψεις του αγοραστή» δήλωνε τότε, υπονοώντας πως οι της HP δεν ήξεραν πώς να δικαιολογήσουν την επιλογή τους.

Ο δύσκολος δρόμος του Mike Lynch προς την αθώωση

Ο διπλός, σε Βρετανία και ΗΠΑ, μακρόχρονος δικαστικός αγώνας του είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη. Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η HP κέρδισε το 2022 το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης, η εκδίκαση της οποίας κράτησε σχεδόν μια δεκαετία και εξακολουθεί να περιμένει την αποζημίωση που θα επιδικαστεί, έχοντας απαιτήσει 4 δισ. Ο δικαστής διαπίστωσε ότι ο Lynch και ο Stephen Chamberlain, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της Autonomy είχαν δολίως αποκρύψει από τους αγοραστές διάφορα στοιχεία των πωλήσεων της εταιρείας.

H δεύτερη και κρίσιμη δίκη για τον Mike Lynch

Ακολούθησε η δεύτερη δίκη και πιο επικίνδυνη για τον Lynch, στο Σαν Φρανσίσκο. Πέρα του αστικού σκέλους της δίκης, υπήρχε και θέμα καταδίκης του σε φυλάκιση. Ο Lynch γνώριζε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η αμερικανική δικαιοσύνη έχει ως προτεραιότητα, σχεδόν μονόδρομο την συμφωνία των αντιδίκων, με αποδοχή της ενοχής του κατηγορουμένου κάτι που θα σήμαινε ευνοϊκότερη μεταχείριση. Αλλιώς ο Lynch θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι 20-25 χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων συμφωνεί να ομολογήσει την ενοχή του έναντι μιας μικρότερης ποινής.  

Η υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ για να δικαστεί προκάλεσε σάλο στη Βρετανία. Σημαντικοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι εφόσον η Autonomy είναι εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη από τις αρχές του εταιρεία, η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί μόνο στο Λονδίνο. Υπήρξε βαθιά δυσαρέσκεια για το ότι η υπόθεση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τη μονομέρεια της συνθήκης έκδοσης που υπέγραψε με τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Blair με τον Bush το 2003.

Ο Mike Lynch επέλεξε την μάχη μέχρι τέλους και έκανε τα αδύνατα – δυνατά

Μετά την οριστικοποίηση της έκδοσής του και ενώ για να μην προφυλακιστεί χρειάστηκε να δώσει εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων (τα 50 σε μετρητά), ο Lynch επέλεξε τη μάχη “μέχρι τέλους”. Η απόφασή του ήταν μάλιστα ακόμη πιο τολμηρή, από το γεγονός ότι ο Σούσχοβαν Χουσέιν, πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, είχε κριθεί ένοχος το 2018 για την ίδια υπόθεση -ενώπιον του ίδιου δικαστή- και φυλακίστηκε για 5 χρόνια.

Και ακόμη τολμηρότερη, καθώς αν καταδικαζόταν, φοβόταν ότι θα πέθαινε στη φυλακή με την υγεία του επιβαρυμένη λόγω πάθησης των πνευμόνων. «Έχω διάφορα ιατρικά πράγματα που θα έκαναν πολύ δύσκολο να επιβιώσω» αποκάλυψε σε συνέντευξή του. «Αν η υπόθεση είχε πάει με λάθος τρόπο, θα ήταν το τέλος της ζωής μου, όπως την ήξερα με οποιαδήποτε έννοια» συμπλήρωσε.

Οι δικηγόροι του επικέντρωσαν την υπεράσπισή του στο ότι ήταν ειδικός στην τεχνολογία και τις startups και δεν είχε εμπλοκή στις λογιστικές πρακτικές της Autonomy. Κάτι που ενίσχυσαν και οι μάρτυρες υπεράσπισης. Ο Jonathan Bloomer (πρόεδρος της Morgan Stanley) και επιβάτης του μοιραίου σούπεργιοτ, υπήρξε και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Autonomy, καταθέτοντας ότι «τον Lynch δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα η οικονομική πλευρά. Ενδιαφερόταν κυρίως για τη στρατηγική, τα νέα προϊόντα, τους νέους τομείς που έπρεπε να αναπτύξει», υποστήριξε στην δίκη.

Η δίκη κράτησε 12 εβδομάδες και ο Lynch, πέτυχε την μια στις εκατό πιθανότητες. Απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Μία κατηγορία για συνωμοσία και 14 κατηγορίες για απάτη μέσω εμβάσματος. Πολλοί από τους πολιτικούς του υποστηρικτές μίλησαν για «μια φανταστική διόρθωση μιας δικαστικής πλάνης που παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια». Η μοίρα όμως του Βρετανοϊρλανδού επιχειρηματία του επιφύλασσε μια ακόμη οδυνηρή περιπέτεια, στα ανοιχτά του Παλέρμο. Το ημερολόγιο έγραφε τότε 6 Ιουνίου 2024. Απαλλαγμένος πια από τις κατηγορίες, που αν επιβεβαιώνονταν θα επέσυραν ποινή φυλάκισής του έως και 25 χρόνια, αλλά και από την βαριά ηθική μομφή, ο Lynch επέστρεψε στην χώρα του, στη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους. Γιόρτασε με την οικογένειά του τα 59α γενέθλιά του και ετοίμαζε τα επόμενα βήματα του. Έτοιμος να συνεχίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, που παρά τους κλυδωνισμούς λόγω των δικαστικών περιπετειών, τον κρατούν οριακά κάτω από το όριο των billionaires, στα 965 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους Sunday Times.

«Κέρδισα την ελευθερία μου και τώρα πρέπει να καταλάβω τι θα κάνω στην υπόλοιπη ζωή μου»

Σε συνέντευξη του στις 27 Ιουλίου στον Danny Fortson, ανταποκριτή των Times στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ περιέγραψε την επόμενη μέρα για τον ίδιο: «Είναι παράξενο, αλλά τώρα έχω μια δεύτερη ζωή. Κέρδισα την ελευθερία μου και τώρα πρέπει να καταλάβω τι θα κάνω στην υπόλοιπη ζωή μου» είπε. Και ο Fortson έγραψε την προσωπική του αίσθηση ότι ο Lynch «ήταν σαν να έβγαινε από κάτι παρόμοιο με μια επιθανάτια εμπειρία».

Από τότε που έδωσε τη συνέντευξη δεν πέρασαν παρά 23 ημέρες. Για μια ακόμη φορά, τόσο σύντομα, ο Mike Lynch ανέτρεψε τους νόμους των πιθανοτήτων. Αυτή τη φορά όμως σε βάρος του. Πριν από λίγες ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ανασύρθηκε η σορός του από το μοιραίο ναυάγιο. Υπολείπεται ο εντοπισμός και η ανάσυρση του έκτου και τελευταίου αγνοουμένου από το ναυάγιο στη Σικελία, που κατά τις πληροφορίες είναι η 18χρονη κόρη του Βρετανού εκατομμυριούχου.

SHARE THE STORY