Βασιλιάς Κάρολος: Αυτό είναι το πρώτο επίσημο πορτρέτο του μετά τη στέψη

Το έργο από τον ζωγράφο Τζόναθαν Γέο και η αντίδραση του βασιλικού ζεύγους μόλις αντίκρισαν το νέο πορτρέτο του Καρόλου.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Μόλις αποκαλύφθηκε το πρώτο επίσημο πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου μετά τη στέψη του ως βασιλιάς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και χρόνια ετοιμαζόταν το συγκεκριμένο ποτρέτο, το οποίο απεικονίζει με ακρίβεια την προσωπογραφία του.

Πρόκειται για ένα, όχι και τόσο συνηθισμένο πορτρέτο, αφού κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα με μικρές λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά. Πίσω από κάθε λεπτομέρεια υπάρχει και ένας συμβολισμός, ενώ ο ζωγράφος πήρε πριν από λίγες ώρες τα εύσημα από το παλάτι, για τη δημιουργία αυτού του έργου.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου πορτρέτου

Ο ζωγράφος Τζόναθαν Γέο βρέθηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προκειμένου να κάνει τα μεγάλα αποκαλυπτήρια. Σύμφωνα με το BBC, όταν η βασίλισσα Καμίλα είδε τον πίνακα, είπε στον ζωγράφο: «Ναι, τον έχεις». Ο Γέο είπε ότι ήθελε ο πίνακας να είναι ξεχωριστός και να έχει προσωπική χροιά. «Το ενδιαφέρον μου είναι πραγματικά να καταλάβω ποιος είναι ο εικονιζόμενος και να προσπαθήσω να το αποτυπώσω στον καμβά».

«Στην ιστορία της τέχνης, η πεταλούδα συμβολίζει τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση», εξηγεί, θεωρώντας ότι αυτή ταιριάζει στο πορτρέτο ενός μονάρχη που ανέβηκε πρόσφατα στο θρόνο. Η πεταλούδα είναι επίσης μια αναφορά στο μακροχρόνιο ενδιαφέρον του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας για το περιβάλλον.

Κατά τα αποκαλυπτήρια, ο βασιλιάς Κάρολος τραβάει την κορδέλα και για λίγα δευτερόλεπτα τρομάζει λιγάκι, καθώς μάλλον νόμισε πως ο πίνακας πέφτει προς τα πάνω του, με τον ίδιο να αποτραβιέται διακριτικά. Ευτυχώς όμως όλα καλά για τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον Γέο, η πεταλούδα ήταν ιδέα του βασιλιά που προέκυψε κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους για την ιστορία που θα μπορούσαν να πουν μέσω του πορτρέτου. Οι συνεδριάσεις του καλλιτέχνη με τον βασιλιά ολοκληρώθηκαν πριν ο Κάρολος διαγνωστεί με καρκίνο. Είχε πολλές υποχρεώσεις, αλλά «δεν φαινόταν σαν κάποιος που ήταν σωματικά εξαντλημένος».

Περισσότερα για το νέο “κατακόκκινο” πορτρέτο του Καρόλου

Στην ελαιογραφία απεικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος με τη στολή των Φρουρών της Ουαλίας. Το ζωηρό κόκκινο έργο, έχει μήκος 2,40 και πλάτος 1,87 μέτρων. Μεταξύ άλλων, ο Τζόναθαν Γέο έχει ζωγραφίσει τον Τόνι Μπλερ, τον Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και τη Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Στο πορτρέτο, απεικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος, να κρατάει στα χέρια του το σπαθί του αλλά και μια πεταλούδα να προσγειώνεται στον ώμο του. Στην εικόνα, το κόκκινο της στολής ξεθωριάζει στο κόκκινο φόντο, αναδεικνύοντας το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου.

Ο Γιό αποκάλυψε πως για να ζωγραφίσει το πορτρέτο του βασιλιά συναντήθηκε μαζί του τέσσερις φορές με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη την πρώτη φορά που ο 75χρονος μονάρχης αντίκρισε το πορτρέτο του μισοτελειωμένο, έδειξε έκπληκτος από το έντονο κόκκινο χρώμα, όμως με ένα χαμόγελο έδωσε την έγκρισή του.

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο τον Φεβρουάριο και υποβάλλεται σε θεραπεία. Μετά την διάγνωση είχε περιορίσει την εκπλήρωση των βασιλικών καθηκόντων και στις επίσημες εμφανίσεις τον αντικαθιστούσαν η βασίλισσα Καμίλα, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Όμως, από την Τρίτη, 30 Απριλίου, ο μονάρχης πήρε το «πράσινο φως» από τους γιατρούς του και επέστρεψε με φυσική παρουσία στα δημόσια καθήκοντα. Η επιστροφή του έγινε με μια συμβολική επίσκεψη στο πανεπιστημιακό αντικαρκινικό νοσοκομείο Macmillan Cancer Centre στο κέντρο του Λονδίνου στις 30 Απριλίου.

*Πηγή φωτογραφίας: @theroyalfamily / Instagram 

SHARE THE STORY