Καύσωνας: Πώς να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οι οδηγίες που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη σημερινή και τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο πρώτος καύσωνας είναι ήδη εδώ και παρότι αρχές Ιουνίου, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι με θερμοκρασίες που αναμένεται να σπάσουν τα ρεκόρ προηγούμενων δεκαετιών. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που θα κυριαρχήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή – γι’ αυτό και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε οδηγίες για τη σημερινή και τις επόμενες ημέρες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Οι οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

SHARE THE STORY