Sheer fashion: Πώς η διαφάνεια έγινε σύμβολο φεμινισμού και inclusivity

Sheer fashion: Πώς η διαφάνεια έγινε σύμβολο φεμινισμού και inclusivity 1

Πώς η τάση της διαφάνειας κατάφερε να κυριαρχήσει καθολικά στη μόδα των τελευταίων ετών και τι σημαίνει αυτό.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Από την έντονη επιθυμία να ντυθούμε «καλά» που συνόδευε την έμφυτη ανάγκη μας για κοινωνική ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη στροφή στα τολμηρά και σέξι looks με την επιστροφή μας στην «κανονικότητα» και την επιθυμία των γυναικών να μιλήσουν για το body inclusivity, (πέρα από τη θηλυκότητα, τον διακριτικό αισθησιασμό και το drama που προσθέτει σε κάθε εμφάνιση), οι λόγοι για τους οποίους η διαφάνεια κυριαρχεί στην μόδα των τελευταίων ετών, είναι πολλοί και ποικίλοι.

Εδώ και αρκετές συνεχόμενες σεζόν, οίκοι όπως οι Prada, Dior, Dries Van Noten έχουν υιοθετήσει το trend. Kαι αυτό από μόνο του, είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς τους καταιγιστικούς ρυθμούς, με τους οποίους εναλλάσσονται οι διαφορετικές αισθητικές στο προσκήνιο της μόδας. Παρόλα αυτά, με τόσες πολλές super nova τάσεις εκεί έξω, τα see-through στιλ άντεξαν μέχρι τις πρόσφατες συλλογές Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024.

Η νοσταλγία για το στιλ της δεκαετίας του ’90 και του ’00 για το layering και το ντύσιμο με εσώρουχα και η στροφή προς πιο διακοσμητικά και παιχνιδιάρικα υφάσματα σίγουρα αποτέλεσε ένα αντίδοτο στο ντύσιμο με γνώμονα την άνεση το οποίο υιοθετήσαμε στα lockdowns.

Sheer fashion: Πώς η διαφάνεια έγινε σύμβολο φεμινισμού και inclusivity 2

Prada

Η διαφάνεια πρωτοεμφανίστηκε στην πασαρέλα τη δεκαετία του ’90, με brands όπως οι Calvin Klein, Prada και Versace να προαναγγέλλουν το look ως ένα must-have της ντουλάπας. Στην συνέχεια οι διαφάνειες επέστρεψαν στις συλλογές του φθινοπώρου 2016 των Marc Jacobs, Alexander McQueen και Lanvin. Μέχρι την άνοιξη του 2017, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις πασαρέλες.

Fast forward στην Άνοιξη του 2024 και η διαφάνεια ήταν και πάλι παντού. Raf Simons και Miuccia Prada παρουσίασαν αέρινα φορέματα από διαφάνεια σε «ήσυχους» ζαχαρένιους τόνους.

Είναι αυτή η ευελιξία που έχει εδραιώσει το sheer trend ως αγαπημένο ανάμεσα στους γνώστες της μόδας, καθώς οι σχεδιαστές προσεγγίζουν την τάση με έναν πολύ μοντέρνο τρόπο.


Αν οι συλλογές της Άνοιξης 2024 απέδειξαν κάτι, αυτό είναι ότι τα διάφανα κομμάτια μπορούν να προσαρμοστούν στο προσωπικό στιλ κάθε γυναίκας. Ένα διάφανο κομμάτι δεν χρειάζεται πάντα να είναι πολύ φανταχτερό ή προκλητικό. Δεν χρειάζεται να είναι διάφανο σε ολόκληρη την επιφάνεια του, αλλά μπορεί η διαφάνεια να περιορίζεται ως λεπτομέρεια στο μανίκι ή την μανσέτα. Τα κομμάτια που αποκαλύπτουν διακριτικά το δέρμα μπορούν να φορεθούν από όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ έξυπνο τρόπο για να κάνετε layering.

Το κοινωνικό background

Είναι η διαφάνεια ο μεγάλος ενωτικός παράγοντας μεταξύ των διαφορετικών γενεών γυναικών; Θα μπορούσε (αλλά μάλλον όχι). Όμως με μεγάλα ονόματα όπως η Zendaya, η Florence Pugh, η Ciara, η Beyoncé και η Jamie Lee Curtis να έχουν φορέσει see-through looks στο κόκκινο χαλί και επί σκηνής, φαίνεται ότι κάτι μεγαλύτερο μπορεί να είναι σε εξέλιξη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Florence Pugh (@florencepugh)


Οι σχεδιαστές μόδας έχουν το προνόμιο – αλλά και την πρόκληση – να μπορούν να αφουγκράζονται τις τρέχουσες καταναλωτικές συμπεριφορές, τις οποίες και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στις συλλογές τους, ενώ παράλληλα παρακολουθούν τα πολιτιστικά κινήματα που αναπτύσσονται και είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο που ντυνόμαστε. Η επιστροφή της διαφάνειας συμβαδίζει με την άνοδο του τέταρτου κύματος του φεμινισμού. Για παράδειγμα, το 2016, η διαφάνεια αποτελούσε μέρος των red carpet looks μερικών από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες της βιομηχανίας της μόδας και του θεάματος με τέλειες αναλογίες και η συζήτηση για τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και το body inclusivity ήταν έντονη. Εκείνη τη χρονιά, η Ashley Graham ήταν το πρώτο plus-size μοντέλο που στο εξώφυλλο του Sports Illustrated.

Sheer fashion: Πώς η διαφάνεια έγινε σύμβολο φεμινισμού και inclusivity 3

Giovanni Giannoni/WWD/Penske Media via Getty/Ideal Image

Περίπου την ίδια εποχή, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ καυχιόταν δημόσια ότι παρενοχλούσε γυναίκες – και αργότερα κρίθηκε υπεύθυνος για σεξουαλική κακοποίηση. Τον Ιανουάριο του 2017, έναν μήνα πριν από τις επιδείξεις Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017, γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν για να δείξουν αλληλεγγύη και δύναμη ενάντια στη συστημική αδικία εις βάρος τους. Το κίνημα #MeToo ήταν έτοιμο να απογειωθεί. Μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Alyssa Milano θα αναρτούσε ένα tweet που θα ενθάρρυνε τις γυναίκες να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων με βάση το φύλο.

Φυσικά κανείς και τίποτα δεν ανάγκασε τους σχεδιαστές να ενσωματώσουν την διαφάνεια στις συλλογές τους, αλλά η καλή μόδα και το design δεν στερούνται περιεχομένου και ουσιαστικών μηνυμάτων. Η χρήση της διαφάνειας επισημαίνει την εξουσία και την αυτονομία που έχει κάθε γυναίκα πάνω στο σώμα της. Είναι μια στιγμή ενδυνάμωσης, στην οποία οι γυναίκες γιορτάζουν το σώμα τους και το αναδεικνύουν σε όλη τους την ομορφιά.

Μια γυναίκα που ντύνεται για τον εαυτό της και εκφράζει περηφάνεια και αυτοπεποίθηση για τις απόψεις και τις επιλογές της, μπορεί να θεωρηθεί επαναστατική πράξη. Το να επιλέγεις πότε θα δείξεις το στήθος ή το σουτιέν σου, μοιάζει σαν να παίρνεις πίσω ένα κομμάτι εξουσίας που σου έχουν κλέψει. Είναι η ανατροπή του male gaze.

Η δημοτικότητα του sheer trend σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες θέλουν να ντύνονται για τον εαυτό τους και να βλέπουν πιο συμπεριληπτικές και διαφορετικές εικόνες γυναικών όλων των σχημάτων και μεγεθών που αγαπούν το σώμα τους και το «γιορτάζουν». Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική τάση της μόδας.

SHARE THE STORY