Valentino ή παλιός Gucci; Η πρώτη συλλογή του Alessandro Michele διχάζει τον κόσμο της μόδας

Για άλλους ήταν Gucci, για άλλους απλά Michele.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Αν αγαπάτε την μόδα, τότε σίγουρα γνωρίζετε τον Alessandro Michele. Και όχι μόνο τον γνωρίζετε αλλά σίγουρα έχετε διαμορφώσει και μία άποψη για την αισθητική και την δημιουργική του ματιά, ιδίως από την θητεία του στον οίκο Gucci.

Μας είχε λείψει ο Alessandro Michele για όσο διάστημα ήταν εκτός μόδας, και η πρώτη του συλλογή για τον οίκο Valentino ήταν μία από τις πιο πολυαναμενόμενες της χρονιάς. Ωστόσο, πολλοί παρατήρησαν ότι οι συλλογές του μοιάζουν με τις προηγούμενες δουλειές του για τον Gucci, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να προσαρμοστεί στην αισθητική του Valentino.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Alessandro Michele αποφάσισε να μοιραστεί τα πρώτα του σχέδια για τον οίκο Valentino και την συλλογή Resort 2025, λίγους μήνες πριν την προγραμματισμένη παρουσίασή τους τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας στο WWD από τη Ρώμη, ο Michele αναφέρθηκε στη νέα του θέση στον οίκο Valentino, εκφράζοντας την αίσθηση μαγείας και τη χημική αντίδραση που ένιωσε από την πρώτη κιόλας μέρα.

Παρά το γεγονός ότι ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Valentino τον Απρίλιο, ο Michele δεν έχασε χρόνο και λάνσαρε μια πρώτη συλλογή που αποτελείται μάλιστα από 171 looks, δίνοντας προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Κυκλοφόρησε επίσης ένα ξεχωριστό look book αφιερωμένο στα αξεσουάρ της συλλογής.

Η πρώτη συλλογή του Michele για τον Valentino Resort 2025 περιλαμβάνει αναφορές στις αγαπημένες του δεκαετίες, αυτές του '70 και του '80, προτείνοντας έναν ιδιαίτερο hippie chic αέρα για το επόμενο καλοκαίρι. Οι vintage αναφορές, χαρακτηριστικές στη δουλειά του Michele, είναι εμφανείς και εδώ, με φούστες και μπλούζες με πιέτες και βολάν, εντυπωσιακά πανωφόρια με περίπλοκα μοτίβα, μίνι φορέματα με κεντημένα λουλούδια, και τουίντ κοστούμια με παγιέτες.

Το σήμα-κατατεθέν της αισθητικής του Valentino, το κόκκινο, δεν έλειψε, όπως και τα κομμάτια εμπνευσμένα από την ιστορική ολόλευκη συλλογή υψηλής ραπτικής του Valentino Garavani για το 1968. Επιπλέον, ο Michele δούλεψε με το λογότυπο V σε allover μοτίβα και εισήγαγε το λογότυπο Chez Valentino Rome/Paris, ενώ ενσωμάτωσε σειρές από μαργαριτάρια, υπερμεγέθη σκουλαρίκια και φλοράλ καρφίτσες στα αξεσουάρ της συλλογής.

Ο Alessandro Michele έχει μια πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική αισθητική που τον έκανε διάσημο κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Gucci. Γνωστός για τη μαξιμαλιστική του προσέγγιση, ο Michele συνδυάζει το παλιό με το νέο, εμπνέεται έντονα από την τέχνη και την ιστορία, και προσθέτει μια δόση εκκεντρικότητας σε κάθε του δημιουργία. Τα σχέδιά του συχνά περιλαμβάνουν περίπλοκα μοτίβα, αναφορές σε διάφορες δεκαετίες και πολιτισμούς, καθώς και μια παιχνιδιάρικη διάθεση που κάνει τις δημιουργίες του μοναδικές.

Παρά τον ενθουσιασμό για την επιστροφή του Michele, η πρώτη του συλλογή για τον Valentino αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από ορισμένους που βρήκαν ομοιότητες με τις προηγούμενες δουλειές του για τον Gucci. Υποστήριξαν ότι η συλλογή τους φάνηκε περισσότερο Gucci παρά Valentino. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Michele ισχυρίζονται ότι η συλλογή δεν είναι Gucci, αλλά αντιπροσωπεύει τον Michele που αρχίζει να δίνει το δικό του στίγμα στον οίκο Valentino.

Όπως είπε ο ίδιος ο Michele: «Αυτό που βλέπετε είναι εγώ που συναντώ τον Valentino. Πλέον τα δικά μου μάτια και τα δικά μου χέρια κατοικούν στον οίκο». Αυτή η δήλωση υποδηλώνει την προσωπική του σφραγίδα που προσθέτει στις δημιουργίες του, κάτι που χρειάζεται χρόνο για να εξελιχθεί πλήρως και να ενσωματωθεί στην αισθητική του οίκου Valentino.

Στην πρώτη συλλογή κάθε νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιφατικές κριτικές. Κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής φέρνει μαζί του το προσωπικό του στιλ και την καλλιτεχνική του ταυτότητα, κάτι που απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής για να μπορέσει να συγχωνευτεί αρμονικά με την υπάρχουσα κληρονομιά του οίκου. Σε αυτή την πρώτη φάση, είναι φυσικό να υπάρχουν ομοιότητες με προηγούμενες δουλειές του σχεδιαστή, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του να φέρει κάτι νέο και φρέσκο και του να σεβαστεί τις παραδόσεις του οίκου. Ωστόσο, η δουλειά του Michele δείχνει την αφοσίωση και την ικανότητά του να εξερευνά και να ενσωματώνει νέα στοιχεία στη δημιουργική του διαδικασία.

Ας δούμε τι θα φέρει η συνέχεια, καθώς ο Michele συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο νέο του «σπίτι». Η δημιουργική του πορεία στον οίκο Valentino μόλις ξεκίνησε, και η αναμονή για τις επόμενες συλλογές του είναι μεγάλη.

SHARE THE STORY