Η απόλυτη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό σας τραπέζι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΝΝΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ FOOD& PROPS STYLING OLIVIA ARTEMIS WEBB FOOD STYLING ASSISTANT ANASTASIA ZEPI PROPS STYLING ASSISTANT MARIA GIANNOURAKOU

Θέλουν τέχνη, αγάπη και σίγουρα μαεστρία. Τα πασχαλινά κουλουράκια δεν λείπουν ποτέ από το γιορτινό ελληνικό τραπέζι τις ημέρες του Πάσχα και γεμίζουν με τις πιο ευχάριστες μυρωδιές όλο το σπίτι.

Παρακάτω, σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για να τη δοκιμάσετε σήμερα κιόλας, όπως δημοσιεύτηκε στην Ελληνική Κουζίνα.

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

Χρόνος ψησίματος: 25′

Υλικά για 40 τμχ.

Για τα κουλουράκια

• 250 γρ. βούτυρο
• 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 αβγό + 1 κρόκο επιπλέον
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• Χυμό από ½ πορτοκάλι
• ¼ κ.γ. σόδα
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το άλειμμα 

  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κ.σ. νερό
  • ½ κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Φέρνουμε τα αβγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για περίπου 7 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το αβγό.

Μόλις απορροφηθεί το αβγό από το μείγμα, ρίχνουμε και τον κρόκο, χωρίς να σταματάμε το χτύπημα.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρυθμίζουμε την ένταση του μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το ⅓ του μείγματος αλευριού-μπέικιν πάουντερ. Μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε άλλη μία δόση και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Σταματάμε το μίξερ και ελέγχουμε το ζυμάρι μας. Έπειτα προσθέτουμε σχεδόν όλη την τρίτη δόση κρατώντας 1-2 κ.σ. περίπου εκτός για να δούμε εάν το μείγμα θα πάρει όλο το αλεύρι. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη απαλή, αφράτη και εύπλαστη σαν πλαστελίνη.

Τη βγάζουμε από το μίξερ και με το χέρι μας τη μαζεύουμε σε μπάλα. Πριν ξεκινήσουμε το πλάσιμο, ανάβουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Παίρνουμε με τα δάχτυλά μας λίγη ζύμη και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, φροντίζοντας ωστόσο να είναι ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα, στον ίδιο χρόνο. Αραδιάζουμε τα πασχαλινά κουλουράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους.

Χτυπάμε σε ένα μπολ με πιρούνι τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το μείγμα του αβγού τα κουλουράκια και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε μεσαία σχάρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μοσχομυρίσουν.

Μυστικό

Επειδή θα χρησιμοποιήσουμε τον αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο λαμαρίνες ταυτόχρονα στο φούρνο, τη μία στη μεσαία σχάρα και την άλλη στην ακριβώς από κάτω, υπολογίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειαστούν λίγο επιπλέον χρόνο ψησίματος.

*Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στην «Ελληνική Κουζίνα». 

SHARE THE STORY