Το “Open House Athens” επιστρέφει για 10η χρονιά και σου ανοίγει της πόρτες στα πιο καλαίσθητα κτίρια της Αθήνας

Η πόλη μετατρέπεται σε ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια χάρη στο Open House Athens 2024

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνδέσει την Άνοιξη με έναν πολύ ιδιαίτερο θεσμό της Αθήνας, και όχι μόνο. Αν ψάχνεις λίγη παραπάνω έμπνευση στην καθημερινότητά σου, αν σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση και γενικότερα η καλή αισθητική, τότε οφείλεις να ρίξεις μια ματιά στο “Οpen House Athens”.

Πρόκειται για τον θεσμό που σε «βάζει» μέσα σε ιστορικά κτίρια, και μέσα σε οικίες που έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εντελώς δωρεάν. Είναι επίσης ο θεσμός που ανοίγει τις πύλες σε πολλά αρχοντικά της πόλης, αλλά και σε σύγχρονα διαμερίσματα, τα οποία έχουν ανακαινισθεί και ανοίγουν τον δρόμο για τις τάσεις της εποχής.

Και για φέτος, το “Οpen House Athens” επιστρέφει το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου, με 70+ κτίρια και πλήθος παραλλήλων δράσεων. Η φετινή «μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής» όπως έχει καθιερωθεί, έχει ως φετινό θέμα την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Δύο καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ειδικά φέτος η προσβασιμότητα εξασφαλίζει ότι τα κτίρια και οι χώροι είναι κατάλληλοι σε όλους, ενώ η συμπερίληψη προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, εμφανούς ή κρυφής αναπηρίας, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Μέσα από το “Οpen House Athens” λοιπόν, μπορείς να επισκεφθείς κτίρια της Αθήνας που έχουν ενδιαφέρον, και σκοπός είναι η κατανόηση αλλά και η προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 60 πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια της πόλης ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, μετατρέποντας την πόλη σε ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια.

Για φέτος μερικά ενδεικτικά κτίρια της λίστας είναι:

Moonlight Sonata

Kaizen Campus

Οικία/Εργαστήριο Πάνου Βαλσαμάκη

Butterfly

The Upper House

House in a House

Ατελιέ οδού Κυκλάδων και οικία Σπητέρη

Διαμέρισμα στη Δροσοπούλου

Διαμέρισμα στην Κυψέλη

Μέγαρο Διομήδη

Σταθμός Διανομής ΔΕΗ

Διαμερίσματα στη Χέϋδεν

Μουσείο και Πολυκατοικία Αλέκου Φασιανού

Τhe Newel Metaxourgeio

Coworking space στον Κεραμεικό

Loom Athens Hotel

10AM Lofts

Βιομηχανικό Κέντρο Πλύφα

Trikoupi Apartment

Π22 – Διαμέρισμα με θέα στο Λόφο

Μάθε περισσότερα στο www.openhouseathens.gr

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: @openhouseathens/instagram

SHARE THE STORY