Ανοσοποιητικό σύστημα: 7 ευεργετικά βότανα για τον χειμώνα

Ανοσοποιητικό σύστημα: 7 ευεργετικά βότανα για τον χειμώνα 1

Η απόλαυση ενός ροφήματος από βότανα προσφέρει τόσο μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής όσο και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, επαρκής ξεκούραση, άσκηση και…λίγη παραπάνω προσοχή με απλά μέτρα πρόληψης ώστε ν’ αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τις ιώσεις του χειμώνα… Υπάρχει άραγε κάτι ακόμη που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να φτάσουμε υγιείς και χαρούμενες μέχρι την άνοιξη; Οι ειδικοί, όπως η φυσικοπαθητική ιατρός Erin Stokes και η κλινική βοτανολόγος και ολιστική gut health coach Laura Rubin, απαντούν πως ναι! Είναι μια πολύ καλή ιδέα να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τα αφεψήματα βοτάνων (που φτιάχνονται με αποξηραμένα φύλλα, άνθη, σπόρους ή ρίζες φυτών) τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά για την υγεία σε περιόδους που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια ιδέα ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή της: Το να εντάξουμε στη ρουτίνα μας την απόλαυση ενός ροφήματος από βότανα μπορεί κάλλιστα ν’ αποτελέσει τη χαλαρωτική στιγμή της ημέρας, μια μικρή mindful ιεροτελεστία και έναν όμορφο τρόπο να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Με γνώμονα ότι κανένα βότανο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται για παρατεταμένες περιόδους χωρίς διακοπή, ας ανακαλύψουμε παρακάτω επτά βότανα ιδανικά για τον χειμώνα!

Εχινάκεια

Αν νιώσετε το λαιμό σας ερεθισμένο ή έχετε συμπώματα κρυολογήματος, το αφέψημα από εχινάκεια θα βοηθήσει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα ν’ αντιμετωπίσει την επίθεση ενώ μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των αναπνευστικών λοιμώξεων. Η εχινάκεια είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται και προληπτικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Η Laura Rubin τονίζει ωστόσο ότι πρόκειται για ένα βότανο που συστήνεται να καταναλώνεται για μία σύντομη χρονική περίοδο. Ο λόγος είναι ότι έχει τόσο δυνατή επίδραση στον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε η πιο μακρόχρονη χρήση του θα μπορούσε να διεγείρει υπερβολικά το σύστημα αυτό, ειδικά αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα αυτοάνοσο νόσημα ή προβλήματα με το συκώτι του. Όπως ισχύει με όλα τα βότανα, η Rubin τονίζει ότι είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό ή έναν ειδικό προκειμένου να λάβουμε υπόψην τί είναι καταλληλότερο για εμάς.

 

Ανοσοποιητικό σύστημα: 7 ευεργετικά βότανα για τον χειμώνα 2

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο δεν είναι απλώς ένα εξαιρετικό μυρωδικό για τις μαγειρικές συνταγές μας! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αφέψημα με αντιμικροβιακή, βακτηριοκτόνο και αντιοξειδωτική δράση. Η Laura Rubin το κατατάσσει στα πιο αγαπημένα της βότανα για το χειμώνα: “Είναι ένα καταπληκτικό αντιφλεγμονώδες και αντιικό βότανο, καταπραϋντικό και θερμαντικό” εξηγεί. Ενισχύει επίσης τις γνωστικές λειτουργίες και την μνήμη μας, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Tip: Λίγες σταγόνες λεμόνι θα εμπλουτίσουν την γεύση του, αναδεικνύοντας την ευωδιαστή σαν δάσος μυρωδιά του.

Ginger

Διαθέτοντας φυσικά θερμαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, αποτελεί ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο αφέψημα. Το ginger είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται και ως μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη ναυτία ενώ δρα βοηθητικά στις στομαχικές ενοχλήσεις. Έχει όμως, επιπλέον, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες! Η Erin Stokes προτείνει να χρησιμοποιήσουμε οργανικό ginger σε συσκευασία tea bag ή φρέσκο ginger σε μια κούπα ζεστό νερό και να προσθέσουμε λεμόνι και μέλι για ένα υπέροχο ρόφημα.

 

Τσάι Matcha

Ένα ακόμη αφέψημα που αξίζει να εντάξουμε στη λίστα των χειμωνιάτικων ροφημάτων μας, σύμφωνα με την Erin Stokes είναι το matcha: Ένα υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι – που συχνά συναντάμε αλεσμένο σε μορφή πούδρας. “Αγαπώ την ήρεμη αίσθηση που νιώθω πίνοντας ένα matcha latte που επιδρά θετικά και στη νοητική συγκέντρωση. Μια αίσθηση που είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έχει κανείς πίνοντας μια κούπα καφέ” εξηγεί η ίδια. “Εκτός από το γεγονός ότι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από ότι ο καφές, το τσάι matcha περιέχει το αμινοξύ L-θεανίνη που έχει αποδειχτεί βάσει ερευνών ότι προάγει μια πιο υγιή ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες και βελτιώνει την συγκέντρωση” προσθέτει. Το matcha έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε κατεχίνες που εξουδετερώνουν την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.

 

Ανοσοποιητικό σύστημα: 7 ευεργετικά βότανα για τον χειμώνα 3

Χαμομήλι

Το καθόλου ταπεινό για τις ευεργετικές του ιδιότητες χαμομήλι είναι ένα βότανο γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία ήδη από την αρχαιότητα, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι σύγχρονες μελέτες. Το ανάλαφρο άρωμα και η ήπια γεύση του, το καθιστούν ιδανικό ως digestive αφέψημα. “Η καταπραϋντική για το πεπτικό σύστημα δράση του επιδρά ηρεμιστικά και στο νευρικό μας σύστημα και έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ευχάριστη διάθεση” εξηγεί η Rubin. Δεν βελτιώνει ωστόσο απλώς τη διάθεσή μας: το χαμομήλι περιέχει το συστατικό α-βισαβολόλη που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες ενώ ενισχύει την άμυνα κατά των μικροβίων, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Βαλσαμόχορτο

Γνωστό επίσης ως υπέρικο το διάτρητον, σπαθόχορτο, βάλσαμο ή St. John’s Wort, το βαλσαμόχορτο είναι ένα πανίσχυρο θεραπευτικά βότανο. Χάρη στο πιο δραστικό συστατικό του, την υπερικίνη το βαλσαμόχορτο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχει αποτελέσματα που συγκρίνονται με εκείνα των αντικαταθλιπτικών SSRIs όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες. Το βαλσαμόχορτο ως έγχυμα έχει μια ελαφρά πικρή γεύση που θα μπορούσε κανείς όχι μόνο να συνηθίσει αλλά και ν’ αγαπήσει, ειδάλλως μία κουταλιά μέλι θα κάνει τη διαφορά!

Τσουκνίδα

Η Laura Rubin συστήνει αυτό το super θρεπτικό βότανο καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες (C, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία “πιο πλούσιο σε αυτά ακόμη και από το kale” όπως εξηγεί. Η τσουκνίδα περιέχει τη φυτοχημική ουσία φυλλοξανθοβιλίνη (phylloxanthobilin) που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, οι φυτοχημικές ουσίες της όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή την καθιστούν ένα πολύτιμο φυτικό “φάρμακο” που προάγει την ανοσία και την προστασία από ασθένειες. Τα φύλλα τσουκνίδας μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο αφέψημα ή να προστεθούν επίσης σε σούπες και ζωμούς ενώ ο συνδυασμός της με δυόσμο και λεμόνι δίνουν μια άλλη διάσταση στη “χορταρένια” γεύση της.

Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

SHARE THE STORY