Detox: Πώς να αποτοξινωθείτε μετά το Πάσχα- 8 διατροφικά tips

Ακολουθεί ενδεικτικά ένα ημερήσιο μενού διατροφής από τον Διατροφολόγο, Διαιτολόγο Θαλή Παναγιώτου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ- ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ, ΘΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πέρασε λοιπόν και η περίοδος του Πάσχα και ελπίζουμε να περάσατε όλοι όμορφα με αγαπημένους ανθρώπους γύρω σας. Όπως όλοι γνωρίζουμε το Πάσχα έχει την ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει τόσο περιόδους νηστείας, όσο και ημέρες άφθονου φαγητού. Με το τέλος της νηστείας, τα ελληνικά τραπέζια φιλοξενούν ποικιλία φαγητών και ποτών, προσφέροντας νόστιμες και πλούσιες γεύσεις. Αφού λοιπόν οι περισσότεροι φάνε και ευχαριστηθούν το Πασχαλινό τραπέζι, η αποτοξίνωση είναι η πιο συχνή σκέψη που ακολουθεί.

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται η αποτοξίνωση. Όπως λέει και η λέξη, η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση τοξινών από το σώμα μας, αλλά ως επιστημονικός όρος στη σύγχρονη βιβλιογραφία, δεν υφίσταται. Η αποτοξίνωση θα μπορούσε να συνδεθεί περισσότερο με την αποφυγή τοξινών μέσω των τροφών και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος, καθώς και των επεξεργασμένων τροφών και την αποφυγή της ζάχαρης.

Για πολλούς, η αποτοξίνωση του οργανισμού βασίζεται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, ακολουθώντας δίαιτες που όχι μόνο δεν προσφέρουν στον οργανισμό αυτό που υπόσχονται, αντιθέτως, είναι διατροφικά ελλιπείς.

Επομένως τι είναι αυτό που προτείνουμε εμείς να κάνετε μετά από το Πασχαλινό Τραπέζι;

Αφού νιώσουμε ευγνωμοσύνη για το γεγονός πως έχουμε την τύχη να έχουμε άφθονο φαγητό στο τραπέζι μας και μάλιστα τόσο νόστιμο που καταλήγουμε να φεύγουμε πλήρως φουσκωμένοι, ακολουθώντας κάποια βασικά διατροφικά tips θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας και το σώμα σας να ανακουφιστεί από αυτό το βάρος και την κατακράτηση που έχει προέλθει από το φαγητό των ημερών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

  1. Το νερό είναι πάντα σύμμαχος.
  2. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  3. Καταναλώστε πηγές καλών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.
  4. Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο και το ψάρι.
  5. Εντάξτε και πάλι την άσκηση στη καθημερινότητα σου.
  6. Αποφύγετε τη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αλατιού και ζάχαρης.
  7. Διαμορφώστε και πάλι σταθερά ωράρια γευμάτων.
  8. Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές είναι ορισμένες θεμελιώδεις διατροφικές πρακτικές για τις ημέρες μετά το Πάσχα, που αναμφίβολα θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Ας δούμε και ενδεικτικά ένα ημερήσιο μενού διατροφής, το οποίο υπακούει στα παραπάνω. (Επισημάνουμε πως πρόκειται για ένα ενδεικτικό μενού και όχι μια εξατομικευμένη προσέγγιση, όπου οφείλει να ακολουθήσει ο καθένας).

ΠΡΩΙΝΟ: Γιαούρτι 2% + + νιφάδες βρώμης + φρούτο της επιλογής σας + άλειμμα ξηρών καρπών.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: Φρυγανιές + τυρί χαμηλών λιπαρών + λαχανικά της επιλογής σας

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Κοτόπουλο + πατάτες φούρνο / βραστές + σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: Φρούτα της επιλογής σας + ξηρούς καρπούς

ΒΡΑΔΙΝΟ: Σπιτικός ντάκος με φέτα χαμηλών λιπαρών + Αυγά βραστά.

Τέλος, προσφέρετε στον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ακολουθώντας τα παραπάνω tips και εμπιστευτείτε το ανθρώπινο σώμα, καθώς είναι μια εξαιρετική «μηχανή» , όπου μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία δίχως στερητικές και τιμωρητικές δίαιτες.

*Πηγή φωτογραφιών: Istockphoto.com

SHARE THE STORY