Αυτός είναι ο ορισμός της ευφυΐας, σύμφωνα με τον Steve Jobs

«Ευφυΐα σε μεγάλο βαθμό, είναι η ικανότητα να μπορείς να κάνεις zoom out», υποστήριζε μεταξύ άλλων.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Getty Ideal Images

Κατά τον Steve Jobs, το μυστικό της ευφυΐας κρύβεται στην απόκτηση εκείνων των εμπειριών που μας διαφοροποιούν από τους άλλους. Και θα δούμε ακριβώς τι εννοούσε με αυτό ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους των τελευταίων χρόνων.

Είμαι σχεδόν σίγουρη πως ο περισσότερος κόσμος πιθανότατα έχει μια λανθασμένη αντίληψη για την ευφυΐα. Ορίζουμε τον έξυπνο άνθρωπο, ως εκείνον που είναι επιτυχημένος σε έναν επαγγελματικό τομέα που επέλεξε ή βρέθηκε τυχαία και πιθανότατα έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό με αρκετά μηδενικά.

Ο Steve Jobs από νωρίς όμως, θέλησε να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα και σύμφωνα με τον ίδιο η επαγγελματική επιτυχία, όπως και τα χρήματα δεν υποδεικνύουν έναν έξυπνο άνθρωπο. Και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι με υψηλά IQ που ζουν μέτρια εύπορες ζωές, αλλά και άνθρωποι που ζουν πλουσιοπάροχα, χωρίς να έχουν υψηλή ευφυΐα.

Για τον Steve Jobs, η ευφυΐα αποκτάται από εκείνους που αναζητούν τις εμπειρίες που θα τους διαφοροποιήσουν από τη μάζα. Σύμφωνα με τα λόγια του:

«Ευφυΐα σε μεγάλο βαθμό, είναι η ικανότητα να μπορείς να κάνεις zoom out».

«Ευφυΐα σε μεγάλο βαθμό, είναι η ικανότητα να μπορείς να κάνεις zoom out. Να βλέπεις δηλαδή την μεγάλη εικόνα στην κάθε κατάσταση. Σκέψου πως κάποιος που είναι σε μια πόλη και κοιτάζει τα κτίρια από ψηλά, από το μπαλκόνι του 80ου ορόφου βλέπει πολύ ξεκάθαρα τις διαδρομές και το πού αυτές οδηγούν. Αντίθετα αυτός που βρίσκεται μέσα στους δρόμους, δυσκολεύεται να δει πού οδηγούν και πώς θα πάει από το σημείο Α, στο σημείο Β. Αν πάρεις απόσταση από τα πράγματα όμως, και δεις την κατάσταση από ψηλά, ξέρεις πως θα φτάσεις εκεί που θέλεις» είχε πει χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής της Apple.

Σε αυτό το απόσπασμα, ο Jobs τόνιζε πως οι έξυπνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν zoom out και να μπορούν να βλέπουν την συνολική εικόνα.

«Είναι θέμα εμπειριών ζωής»

«Είναι θέμα εμπειριών ζωής. Αν έχεις τις ίδιες εμπειρίες με όλους τους άλλους, τότε θα κάνεις τις ίδιες παραπομπές και δεν θα έχεις καινοτόμο σκέψη. Μπορεί να αποφασίσεις να πας στο Παρίσι και να γράφεις ποιήματα για δύο χρόνια, ή μπορεί να θέλεις να πας σε μια τριτοκοσμική χώρα (κάτι που συστήνω ανεπιφύλακτα), ή να ερωτευτείς δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Ο Walt Disney πήρε LSD, το ξέρετε;», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες και ο κόσμος της ψυχολογίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Steve Jobs, αφού επικρατεί η πεποίθηση πως τα άτομα που είναι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες και διαθετούν προσαρμοστικότητα, είναι συνήθως και οι πιο υγιείς προσωπικότητες. Αντίθετα, εκείνοι που μένουν προσκολλημένοι στο πώς θέλουν να εξελιχθούν τα πράγματα και παραμένουν πιστοί στις εξιδανικευμένες απαιτήσεις, τελικά δεν βιώνουν στο έπακρο τα όσα τους προσφέρονται, ούτε εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

SHARE THE STORY