Τα 5 top τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

…αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου για καλύτερη εντερική υγεία!

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Όταν -ομολογουμένως, με περιέργεια- ανακαλύψαμε το kimtchi στις γαστρονομικές μας εξερευνήσεις σε ψαγμένα εστιατόρια (ή παρακολουθώντας Master Chef χαλαρώνοντας στον καναπέ) δεν φανταζόμασταν ότι πρόκειται για ένα τόσο ευεργετικό τρόφιμο! Δεν είναι, ωστόσο, απλώς η umami διάσταση που μπορεί να προσδώσει σ’ ένα πιάτο η προσθήκη ενός fermented τροφίμου το μόνο όφελος: Οι ειδικοί της ευεξίας τονίζουν ότι τα διατροφικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γεμάτα από προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος και, κατ’ επέκταση, εν γένει του οργανισμού μας. (Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιπποκράτης έλεγε ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο).

Τα προβιοτικά αναπτύσσονται στο έντερο και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής γι’ αυτό και είναι γνωστά ως “τα φιλικά βακτήρια”.

Οι 5 καλύτερες fermented τροφές για ένα πιο υγιές έντερο

Η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το τρόφιμο που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει υποστεί φυσική ζύμωση με ζωντανά βακτήρια (δεν αρκεί δηλαδή ν’ αγοράσεις ή να φτιάξεις απλώς πίκλες που θα συντηρήσεις με ξύδι). Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το “όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά” δεν ισχύει σε ότι αφορά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Στο bestseller βιβλίο των New York Times “The Art of Fermentation” ο συγγραφέας του, Sandor Ellix Katz αναφέρει: “Απολαύστε τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση με μέτρο. Έχουν ισχυρή επίδραση και έντονη γεύση και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με σεβασμό. Καλύτερα να τα τρώτε συχνά απ’ ότι σε μεγάλες ποσότητες”. Τούτων λεχθέντων, παραθέτουμε τη λίστα με τα 5 κορυφαία από αυτά που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στη διατροφή μας:

Κεφίρ

Το αγαπημένο ρόφημα που μοιάζει με λεπτόρρευστο, κάπως πιο ξινό γιαούρτι. Μπορεί κανείς να το φτιάξει και στο σπίτι αν προμηθευτεί “κόκκους” κεφίρ (είναι εύκολο στην παρασκευή του αλλά απαιτεί συνέπεια και προσοχή στη φροντίδα των κόκκων). Περιέχει πολύ περισσότερα προβιοτικά και πρωτεϊνη από το γιαούρτι ενώ μπορεί να παρασκευαστεί και με φυτικό γάλα (αμυγδάλου ή καρύδας).

Sauerkraut

Το γνωστό “σουκρούτ” με το οποίο ίσως πρωτοσυστήθηκες απολαμβάνοντάς το ως topping σε ένα hot dog BBQ ή σε ένα ταξίδι στη Γερμανία (δίπλα σε εκείνα τα πεντανόστιμα λουκάνικα, σ’ ένα παραδοσιακό πιάτο). Το ξινολάχανο που έχει υποστεί φυσική ζύμωση είναι superfood -κι’ ας μην του φαινόταν: περιέχει προβιοτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες!

Kimchi

Ήρθε με δύναμη από την Κορέα και θα μπορούσε να περιγραφεί ως η πιο εξωτική εκδοχή …του σουκρούτ (καθώς φτιάχνεται κυρίως από λάχανο). Περιέχει τα ίδια ωφέλιμα στοιχεία αλλά έχει την ολόδική του -ασιατική- γοητεία και πικάντικο χαρακτήρα καθώς εμπλουτίζεται με μία μίξη από τζίντζερ, σκόρδο και gochujang (πάστα από κορεάτικο chilli).

Tempeh

Ακόμη και όσοι δεν κάνουν χορτοφαγική διατροφή γνωρίζουν το tofu που φτιάχνεται από φασόλια σόγιας. Το tempeh ωστόσο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συγγενικό του τρόφιμο, αποτελεί μια διαφορετική εμπειρία: παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και συμπιέζονται σε ένα συμπαγές μείγμα που μοιάζει με κέικ. Μπορεί κανείς εύκολα να το αξιοποιήσει κόβοντάς το σε φέτες τις οποίες μπορεί να μαρινάρει, να ψήσει ή να τηγανίσει. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα ενώ, με τη ζύμωση, οι πρωτεϊνες του διασπώνται σε αμινοξέα που το σώμα απορροφά άμεσα -κάτι που το καθιστά ένα πανίσχυρο τρόφιμο!

Κομπούχα

Είναι ο εύκολος και απολαυστικός τρόπος που πολλοί προτιμούν ώστε να λαμβάνουν τα οφέλη των τροφών (ή ροφημάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση) που έχουν υποστεί ζύμωση. Το ρόφημα που φτιάχεται από τσάι -μαύρο ή πράσινο-, ζάχαρη και το ζυμομύκητα kombucha δεν είναι μόνο πλούσιο σε προβιοτικά, πλήθος βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και οργανικά οξέα. Έχει επιπλέον αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ευεργετικές πολυφαινόλες που περιέχονται στο τσάι! Το ρόφημα από κομπούχα μπορεί να ενταχθεί ακόμη και σ’ ένα δροσερό cocktail, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να το παρακάνει: Ιδανική δοσολογία για τους ενήλικες θεωρούνται τα 150 ml ημερησίως.

Πηγή φωτογραφιών: istockphoto.com

SHARE THE STORY