5 παιδικά βιβλία, όλα τα συναισθήματα!

Ας διαβάσουμε για συναισθήματα με τα παιδιά μας (και τους εφήβους μας).

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Τα συναισθήματα είναι επικοινωνία με τους άλλους και με τον εαυτό μας! Για τα παιδιά τα συναισθήματα είναι ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος που καλούνται να ανακαλύψουν. Τα βιβλία που επιλέξαμε μιλούν για όλα τα συναισθήματα: τη χαρά, τη λύπη, το θυμό, τον φόβο, τον έρωτα και απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 15 ετών.

Στη μικρή μου καρδιά, της Τζο Βιτέκ

Η Jo Witek φτιάχνει έναν καμβά συναισθημάτων με εκφραστική εικονογράφηση και περίτεχνα κοπτικά μιας καρδιάς που διατρέχει όλες τις σελίδες, από την Christine Roussey. Η μικρή μου καρδιά μοιάζει με όμορφο σπιτάκι που ολοένα αλλάζει και κάθε μέρα ανακαλύπτω όσα κρύβει μέσα της. Κάποιες φορές γεννιέται μέσα της ένα άστρο φωτεινό, άλλες φορές χωράει μέσα της ο κόσμος όλος κι άλλες γίνονται εκρήξεις σαν σεισμός. Όταν χιονίζει, η καρδιά μου γίνεται ανάλαφρη σαν μπαλόνι, όταν μαλώνω με τη φίλη μου ραγίζει κι όταν δεν είμαι καλά, μοιάζει γκρίζα και βαριά σαν ελέφαντας. Κάποτε γίνεται λουλούδι ως τον ουρανό κι όταν φοβάται… δράκος! Στη μικρή μου καρδιά, κάθε μέρα ανθίζει ένας κήπος μυστικός.
Σίγουρα ένας κήπος σαν αυτόν ανθίζει και στη δική σου καρδιά!

 Ηλικιακό κοινό: 4  έως 8 ετών, εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε, της Φυτούλας Βακανά

Ένα σύγχρονο ελληνικό βιβλίο, με μοντέρνα γραφή, που παίζει με μερικούς από τους βασικούς φόβους των παιδιών, όπως το σκοτάδι, τα ζωύφια, οι ψηλές σκάλες. Ένας μάγος αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και με παιδικότητα, απλότητα και χιούμορ.  Αν φοβάστε κάτι, “Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε” μπορεί να εξαφανίσει όλους σας τους φόβους. “Και θα σας το αποδείξω αμέσως”, μας λέει ο μικρός μάγος. Αράχνες μήπως φοβάστε χνουδωτές; Τα φαντάσματα, το ύπουλο σκοτάδι ή η πανύψηλη σκάλα; Ε… μήπως να το πάμε από την αρχή; Να το αλλάξουμε λίγο; Να το πούμε “Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε όχι εντελώς“. Μήπως να προσπαθήσετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τα φαντάσματα; Μπορεί να είναι και συμπαθητικά. Μήπως να ρίξουμε και λίγο (ή πολύ) φως στο σκοτάδι για να δούμε ότι όλα είναι ίδια; Τα κατάφερε; Τους εξαφάνισε τους φόβους; Όλους;

Ηλικιακό κοινό: 4  έως 8 ετών, εκδόσεις Πατάκη

Η μικρή αλχημίστρια – Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων, της Κατερίνας Κρις

Ένας οδηγός αισιοδοξίας  ή “εγχειρίδιο συναισθημάτων” όπως το καλεί ο υπότιτλος της έκδοσης. Η Κατερίνα Κρις επιστρέφει με το γνωστό περιπαικτικό της ύφος, και με ηρωίδα και έμπνευση από τον αρχαίο κόσμο των αλχημιστών φτιάχνει έναν πράγματι ευφάνταστο και πειστικό οδηγό συναισθηματικής εξερεύνησης, που ξεκινά από τη χαρά. Η Μαρλίν έχει ένα αλχημιστικό εργαστήριο καλά κρυμμένο στην καρδιά της. Κι όπως αυτοί άλλαζαν τα μέταλλα σε χρυσό, έτσι κι η Μαρλίν έμαθε να αλλάζει τα συναισθήματά της και να τα κάνει ακόμα πιο λαμπερά. Πώς όμως το κατάφερε αυτό; Θα μάθουμε στις σελίδες του βιβλίου.

Ηλικιακό κοινό: 4  έως 8 ετών,  εκδόσεις Πατάκη

Αόρατος, του Ελόι Μορένο

Ποιος δεν έχει ευχηθεί ποτέ να είναι αόρατος; Ποιος δεν έχει ευχηθεί ποτέ να πάψει να είναι; «Το πρόβλημα είναι πως ποτέ δεν κατάφερα να ελέγξω απόλυτα τη δύναμη αυτή: κάποιες φορές, όταν ήθελα πιο πολύ να είμαι αόρατος, τότε με έβλεπε περισσότερος κόσμος, ενώ, αντίθετα, όταν ήθελα να με δουν όλοι, τότε το σώμα μου αποφάσιζε να εξαφανιστεί».

Συναισθηματικό, συγκινητικό, διαφορετικό… Το ΑΟΡΑΤΟΣ αφηγείται, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι δική μου ή δική σου.

Ηλικιακό κοινό: 12-14 ετών, εκδόσεις Ψυχογιός

Στο γυμνάσιο, της Βούλας Μάστορη

Σχολικό έτος 1957-58. Η Άννα είναι δεκατριών χρονών και πάει στο γυμνάσιο, όπου θα αντιπαρατεθεί με τους αυστηρούς κανόνες του, θα βιώσει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις πρώτες τραυματικές εμπειρίες, μα, πάνω απ’ όλα, έναν ισχυρό δεσμό με τον φιλόλογό της, που θα παρακολουθήσουμε μέσα από τις σελίδες του κρυφού της ημερολογίου.

Μια βουτιά στις σκέψεις και στην ψυχοσύνθεση μιας ανήσυχης έφηβης που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη της δεκαετίας του ’50 κι έρχεται αντιμέτωπη με κακοποιητικές συμπεριφορές αγοριών και αντρών, καθώς και τις διαρκείς παραινέσεις της μητέρας της για το πώς θα πρέπει να φέρεται.Το μυθιστόρημα αποτελεί το δεύτερο μέρος της τετραλογίας Η Άννα, τότε και πάντα, όπου παρακολουθούμε τη ζωή της Άννας από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν κορίτσι ακόμη μεγάλωνε στην επαρχία, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αμέσως μετά τη χούντα. Παράλληλα ζούμε μαζί της την ταραγμένη δεκαετία του ’60 στην Αθήνα, όπου είχε μετακομίσει.
Ηλικιακό κοινό: 12-15 ετών, Εκδόσεις Πατάκη

SHARE THE STORY