Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με επιμονή, πάθος και πείσμα, έχει κατακτήσει αθλητισμό, μόδα, ομορφιά, τουρισμό και τώρα την Ευρώπη. Πάντα δίπλα στις γυναίκες, πετυχαίνει όποιο στόχο θέσει.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΛΟΣ FASHION EDITOR ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΓΚΩΝΑΚΗ ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΗΘΟΣ STYLING ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΑΓΔΑΤΟΓΛΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΦΡΕΝΤΥ ΚΑΛΟΜΠΡΑΤΣΟΣ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΡΕΣΕΣ STUDIO DI CAPELLI VIDEO ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΡΑΚΗΣ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκινήσατε την πορεία στον αθλητισμό; Επηρεαστήκατε από την οικογένειά σας – αλήθεια, πώς ήταν το σπίτι στο οποίο μεγαλώσατε;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με αρχές, αξίες και πολλή αγάπη. Η μητέρα μου ήταν ένας πολύ δραστήριος στα κοινά άνθρωπος, με μύησε στον εθελοντισμό και, από τότε, η προσφορά έγινε στάση ζωής για μένα. Συγχρόνως, ο πατέρας μου με ενθάρρυνε να μπω στον αθλητισμό επειδή ήμουν ένα παιδί γεμάτο ενέργεια. Από 13 ετών, ασχολήθηκα με το στίβο και, για περισσότερο από μία δεκαετία, αγωνίστηκα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Κατάφερα με σκληρές προπονήσεις και πολλές θυσίες να πετύχω διεθνείς διακρίσεις και πανελλήνια ρεκόρ στο άλμα εις ύψος και τα 100 μέτρα με εμπόδια. Κυρίως, όμως, έμαθα το ευ αγωνίζεσθαι, να βάζω στόχους και να τους κατακτώ με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά.

Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές σας στη μόδα, τι θυμάστε και τι κρατάτε από μια τόσο δημιουργική περίοδο για σας αλλά και για την Ελλάδα;

Ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο και γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς, νοοτροπίες και ανθρώπους. Τα ταξίδια ανοίγουν τους ορίζοντές μας, μας κάνουν καλύτερους. Έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις γιατί ήμουν τυχερή και έζησα τη χρυσή εποχή της μόδας, με εξαιρετικές συνεργασίες με θρυλικούς δημιουργούς και σχεδιαστές. Σταθμός στη διεθνή καριέρα μου ήταν η συνεργασία με τον Serge Lutens, όταν υπέγραψα πολυετές συμβόλαιο με την κορυφαία εταιρεία καλλυντικών. Μέχρι και σήμερα, οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες εκείνης της συνεργασίας αναγνωρίζονται ως μοναδικές, με αισθητική υψηλού επιπέδου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησα οικογένεια και ασχολήθηκα με τις εκδόσεις. Ήθελα να μοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες και αισθητική μέσα από περιοδικά για τη γυναίκα και το παιδί –πρωτοπόρα για την εποχή τους– που είχαν στο επίκεντρο τη μόδα, την ομορφιά, την ποιότητα ζωής και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Φόρεμα VASSILIS ZOULIAS. Καρφίτσα-λουλούδι με μοβ-ροζ ζαφείρια, μπριγιάν και στο κέντρο μαρκίζα rock crystal, (δεξιό χέρι) βραχιόλι από λευκόχρυσο με ροζ οπαλίνα, ροζ δαχτυλίδι με μοβ allunite και φίδι με ροζ ζαφείρια και αμέθυστους, (αριστερό χέρι) βραχιόλι από ροζ χρυσό με χρυσές μπίλιες, βραχιόλι με λευκούς αχάτες και μπριγιάν και δαχτυλίδι από ροζ χρυσό με ασημένιο ματ μοτίβο, μπριγιάν και ροζ quartz SERKOS.

Γιατί λοιπόν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή, ένα γεγονός που ίσως σας ευαισθητοποίησε ή σας παρακίνησε, ή η ενασχόληση με τα κοινά ήταν κάτι που είχατε πάντα στο νου σας;

Είχα ήδη κοινωνικό και εθελοντικό έργο είκοσι ετών, με ενεργό δράση για την ενδυνάμωση της γυναίκας, τη φροντίδα της υγείας της και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πρόεδρος της Europa Donna Hellas, του ελληνικού παραρτήματος του ευρωπαϊκού οργανισμού Europa Donna, που διεκδικεί πρόληψη, ενημέρωση και καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Εργάστηκα για πολλά χρόνια στα ζητήματα της ισότητας, της έμφυλης βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων. Όταν λοιπόν μου έγινε η πρόταση να ασχοληθώ με την πολιτική, ήμουν ήδη έτοιμη να προσφέρω μέσα από την Ελληνική Βουλή, εκεί όπου διαμορφώνονται η νομοθεσία και οι αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή μας.

Φόρεμα COSTARELLOS, Aesthet. Μεταξωτό ύφασμα TSANTILIS FABRICS. Σκουλαρίκια από χρυσό 18Κ με διαμάντια και ημιπολύτιμες πέτρες, collar necklace από κίτρινο χρυσό 18Κ με διαμάντια και ρουμπίνια, (δεξιό χέρι) cuff bracelet από κίτρινο χρυσό 18Κ, link bracelet από κίτρινο χρυσό 18Κ, (αριστερό χέρι) drop double δαχτυλίδι από ροζ χρυσό 18Κ με ημιπολύτιμες πέτρες, bold δαχτυλίδι από χρυσό 18Κ με διαμάντια και ρουμπίνια και statement βραχιόλι από κίτρινο χρυσό 18Κ με αμέθυστο KESSARIS.

Βιώσατε ποτέ στη ζωή σας σεξιστική συμπεριφορά;

Προσωπικά, δεν βίωσα ακραία σεξιστική συμπεριφορά. Γνωρίζω όμως από το περιβάλλον μου ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω φύλου, είτε στην προσωπική τους ζωή είτε στην εργασία τους. Όταν μια γυναίκα εξελίσσεται επαγγελματικά και βρεθεί σε θέσεις ευθύνης, μπορεί να αμφισβητηθούν οι ικανότητες και η αποτελεσματικότητά της. Ειδικά σε χώρους που παραδοσιακά θεωρούνται ανδροκρατούμενοι, όπως η πολιτική, υπάρχουν στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις που αποθαρρύνουν ή και εμποδίζουν τις γυναίκες να ξεχωρίσουν σε υψηλόβαθμες θέσεις. Αντιμετώπισα για πρώτη φορά αμφισβήτηση στο χώρο της πολιτικής, ως γυναίκα βουλευτής. Η αναγνώριση όμως του έργου, των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητάς μου ήρθε από το διεθνές πεδίο και στην Ελλάδα όταν ανέλαβα υπουργός Τουρισμού και έφερα με σκληρή δουλειά τεράστια τουριστική ανάπτυξη, με ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων και έκρηξη επενδύσεων, που μας επέτρεψε να ασκήσουμε οικονομική και κοινωνική πολιτική το 2015-2019, μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Φόρεμα LA DOUBLEJ, luisaworld.com. Μεταξωτό ύφασμα TSANTILIS FABRICS. Κολιέ από χρυσό 18Κ με μπριγιάν, καρφίτσα από λευκόχρυσο 18Κ με πέρλα, διαμάντια και ζαφείρια, (δεξιό χέρι) δαχτυλίδι από λευκόχρυσο 22Κ με τοπάζι και μπριγιάν και (αριστερό χέρι) δαχτυλίδι από χρυσό 18Κ με διαμάντια και τσαβορίτη VENETIA VILDIRIDIS.

Ποιοι είναι οι τωρινοί πολιτικοί σας στόχοι;

Ως ευρωβουλευτής, εργάστηκα στην πρώτη γραμμή για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και, συγχρόνως, προώθησα με παρεμβάσεις και νομοθετικό έργο τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Είμαι σε τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), την Επιτροπή Ισότητας (FEMM) και την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), όπου καταφέραμε εμβληματικές αποφάσεις. Εξακολουθώ να εργάζομαι για τον τουρισμό ώστε να παραμείνει η Ευρώπη ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός, αλλά και για να βοηθήσω τους πανέμορφους προορισμούς μας στην Ελλάδα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και ειδικά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στο αντικείμενο που αγαπούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Νιώθω υπερήφανη που η πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030, μέσα από δικές μου πρωτοβουλίες και προτάσεις, έχει κορμό της την ελληνική επιτυχημένη τουριστική πολιτική. Άμεση προτεραιότητα για την επόμενη ευρωβουλευτική θητεία είναι η ουσιαστική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε μισθούς, κόστος διαβίωσης και ποιότητα ζωής.

Φόρεμα MAX MARA STUDIO, attica. Μεταξωτό ύφασμα TSANTILIS FABRICS. Κολιέ με τιρκουάζ Αριζόνας, ματ αλυσίδες από χρυσό 18Κ, κολιέ από χρυσό 18Κ με όνυχα, καρφίτσα από λευκόχρυσο 18Κ με πέρλα, μπριγιάν και τιρκουάζ, (δεξιό χέρι) βραχιόλι από χρυσό 18Κ, δαχτυλίδι από χρυσό 18Κ με μπριγιάν, (αριστερό χέρι) βραχιόλι από χρυσό 18Κ, βραχιόλι από χρυσό 18Κ με τιρκουάζ και δαχτυλίδι από χρυσό 18Κ με mother of pearl και μπριγιάν LIANA VOURAKIS.

Πώς νιώθετε για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα, πώς κρίνετε τη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη και πόσο ελπίζετε στην επόμενη μέρα για τη γυναίκα παγκοσμίως;

Στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση και τις ευκαιρίες που αξίζει. Έχω πιέσει για ισότητα στους μισθούς καθώς οι γυναίκες σήμερα αμείβονται 10% λιγότερο από τους άντρες για εργασία ίσης αξίας και είναι πιο εκτεθειμένες σε ελαστικές μορφές εργασίας. Παράλληλα, έχω διεκδικήσει εξάλειψη όλων των διακρίσεων και κάθε μορφής βίας. Ήμουν εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά. Διαμόρφωσα τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια με τις οποίες πιέσαμε και πετύχαμε να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που πρέπει να εφαρμόσουν πλέον όλες οι χώρες της Ε.Ε. για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Επίσης, κατορθώσαμε να έρθει η πρώτη οδηγία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που ποινικοποιεί μορφές έμφυλης βίας, όπως στο διαδίκτυο, αλλά και να επικαιροποιηθεί η οδηγία κατά του trafficking (εμπορία ανθρώπων). Αυτές είναι ιστορικές νίκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς δεν αξίζει να ζει μια ζωή με βία. Μόνο αν απαλλαγούμε από τις πατριαρχικές νοοτροπίες, τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και τα σεξιστικά στερεότυπα, θα χτυπήσουμε τη βία στη ρίζα της και θα μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία με χαρούμενους ανθρώπους. =

SHARE THE STORY