«Μαλλιά που εμπνέουν»: Ο Δρ. Νίκος Μεταξωτός αναλύει τη νέα δράση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου, I LIVE FOR ME

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Νίκος Μεταξωτός, MD, PhD, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ιδρυτής της SYMMETRIA®, μας αποκαλύπτει σε μια αποκλειστική συνέντευξη, όλα αυτά που συνθέτουν το έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού I LIVE FOR ME με αφορμή τη νέα δράση «Μαλλιά που εμπνέουν» .

ΑΠΟ GRACE TEAM

To I LIVE FOR ME τρέχει σπουδαίες δράσεις εδώ και 14 χρόνια, αφορά ιστορίες ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και καρκίνο που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την ασθένεια τους με περίσσια δύναμης και θάρρους. Ιστορίες γεμάτες αγάπη για το δώρο της ζωής. Ιστορίες γεμάτες δύναμη και περηφάνεια. Ιστορίες γεμάτες αλήθεια. Ιστορίες γεμάτες δυσκολίες που όμως σε γεμίζουνε με φως. Ιστορίες με φόβο και συναίσθημα. Φόβο για την στιγμή αλλά και για το φως στο βάθος του τούνελ. Ιστορίες αληθινές που αποκαλύπτουν την αληθινή αξία της ομορφιάς και του χρόνου. Ιστορίες που εμπνέουν.

«Μαλλιά που εμπνέουν»: Ιστορίες θάρρους- Μια νέα δράση για το 2024-2025

Η νέα δράση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και Χρόνια Νοσήματα για το 2024- 2025, αφορά όλες αυτές τις ιστορίες και θα επιδοτήσει γυναίκες με αλωπεκία καθώς και γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

Οι ιστορίες θα μεταφερθούν σε μας μέσα από podcasts και ένα τυπωμένο λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει το 2025.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, Ο Ελληνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποζημιώνει την ασθενή με το 75% της τιμής αγοράς της περούκας. Παράλληλα, το I LIVE FOR ME θα επιδοτήσει με το ίδιο ακριβώς ποσό γυναίκες που έχουν ήδη πάρει την επιδότηση του ΕΟΠΥΥ εφόσον το κόστος αγοράς της περούκας υπερβαίνει την επιδότηση.

Πίσω από το “I LIVE FOR ME” κρύβεται η… αγάπη της προσφοράς

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός I LIVE FOR ME δημιουργήθηκε το 2010 προκειμένου να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από καρκίνο καθώς και τις οικογένειές τους, να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ασθένειας στην καθημερινότητά τους. «Πιστεύω στην ανεξάντλητη δύναμη του ανθρώπου και στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να διαχειριζόμαστε τις συνθήκες γύρω μας. Στόχος μας, μέσα από τη δράση του I LIVE FOR ME, είναι να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των ασθενών, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, υπενθυμίζοντας σε όλους την αξία της ζωής και το σθένος που χρειάζονται οι ασθενείς στη διαχείριση των επιπτώσεων της θεραπείας του καρκίνου», δηλώνει στο Grace ο Νίκος Μεταξωτός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο έχει υλοποιήσει επτά καμπάνιες ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της πρόληψης του καρκίνου στην Ελλάδα και την Κύπρο, με περισσότερες από 10.000.000 προβολές στα social media.

«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μια σειρά γεγονότων και εμπειριών. Στις τρεις δεκαετίες που υπηρετώ την ιατρική επιστήμη, ήμουν μάρτυρας μιας σειράς γεγονότων και εμπειριών σε σχέση με τον τρόπο που βιώνουν οι ασθενείς τον καρκίνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρωταρχικό μέλημα για τον ασθενή είναι να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζει ότι το διάστημα που θα χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή, η καθημερινότητά του αλλάζει. Απλές και δεδομένες -μέχρι εκείνη τη στιγμή- πτυχές της καθημερινής ζωής ανατρέπονται και οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσο πιο καλά μπορούν. Θεωρώ ότι η αντιμετώπιση των παράπλευρων συνεπειών της ασθένειας είναι πολύ σημαντική. Η σκέψη αυτή ωρίμασε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού I LIVE FOR ME».

Η πρόληψη ως φιλοσοφία ζωής

Όταν η πρόληψη γίνεται τρόπος ζωής, τότε μπορεί να αποφευχθούν σχεδόν τα πάντα. Όπως σημειώνει ο κ. Μεταξωτός: «Το I LIVE FOR ME έχει ως στόχο, μέσω δράσεων ενημέρωσης, να πετύχει την ευαισθητοποίηση του κοινού στο κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης για τον καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα. Οι περισσότερες θα έλεγα μορφές καρκίνου, όταν ανιχνευθούν έγκαιρα, είναι απόλυτα ιάσιμες, όπως και κάθε άλλη ασθένεια».

Μερικές από τις δράσεις του “I LIVE FOR ME”

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο έχει υλοποιήσει επτά καμπάνιες ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της πρόληψης του καρκίνου στην Ελλάδα και την Κύπρο, με περισσότερες από 10.000.000 προβολές στα social media. Η διοργάνωση ημερίδων για καρκινοπαθείς με ειδικούς από το χώρο της υγείας και της ομορφιάς για την διαχείριση της καθημερινότητας των ασθενών, είναι κάτι για το οποίο ξεχωρίζει ενώ παράλληλα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου, αντίστοιχα.

Παράλληλα, το I LIVE FOR ME δημιουργεί έντυπα με πρακτικές συμβουλές όπως “Ο 12λογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου”, “Η αυτοεξέταση του μαστού για ανίχνευση όγκου σε πρώιμο στάδιο”, “Η σημασία της αντηλιακής προστασίας”, και πολλά άλλα.

“Think Pink” μια δυνατή καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού

«Είναι τα γενέθλιά μου και γιορτάζω τη ζωή!» 5 όμορφες, δυναμικές και καταξιωμένες γυναίκες, Η Τόνια Σωτηροπούλου, η Ευγενία Σαμαρά, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, η Δωροθέα Μερκούρη, και η Τζένη Μπότση, παρακινούν όλες τις γυναίκες να μην ξεχνούν τη μαστογραφία τους κάθε χρόνο και τους προτείνουν να χρησιμοποιούν τα γενέθλιά τους ως υπενθύμιση.

Το εγχειρίδιο των 56 σελίδων

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς και οι οικογένειες τους, έχουν στα χέρια τους το εγχειρίδιο του I LIVE FOR ME. 56 σελίδες γεμάτες με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, που συλλέχθηκαν από ασθενείς και επιστημονικό προσωπικό, για τη διαχείριση των παράπλευρων συνεπειών της νόσου.

Τα συγκινητικά λόγια από ασθενείς

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά που σίγουρα είναι αξιοσημείωτα, όπως τα πολύ συγκινητικά λόγια που έχουμε ακούσει από ασθενείς που έχουν παραβρεθεί στα σεμινάρια που διοργανώνει το I LIVE FOR ME. Ειδικά οι ασθενείς που ζουν σε περιοχές της περιφέρειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα είτε λόγω κλειστής κοινωνίας, είτε λόγω περιορισμένης πρόσβασης στην ενημέρωση, εκφράζονται με ευγνωμοσύνη για όσα χρήσιμα ακούν και μαθαίνουν στα σεμινάρια αυτά. Δηλαδή, πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των συνεπειών της θεραπείας του καρκίνου. Αν θα έπρεπε όμως να ξεχωρίσω ένα περιστατικό, αυτό είναι η περίπτωση μιας γυναίκας από τη Βόρειο Ελλάδα η οποία, όπως μας ενημέρωσε, επισκέφθηκε τον γυναικολόγο της μετά από προτροπή μιας σχετικής ανάρτησης που είχαμε κάνει στη σελίδα του I LIVE FOR ME στο Facebook. Από την εξέταση προέκυψε διάγνωση καρκίνου του μαστού. Ακριβώς όμως επειδή η διάγνωση έγινε έγκαιρα, η γυναίκα αυτή βγήκε νικήτρια στη μάχη με τη νόσο και το μήνυμα που μας έστειλε το είχε συντάξει μαζί με τις δύο μικρές της κόρες, που θα χαιρόντουσαν την παρουσία της μαμάς τους για πολλά ακόμα χρόνια.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς και οι οικογένειες τους, έχουν στα χέρια τους το εγχειρίδιο του I LIVE FOR ME. 56 σελίδες γεμάτες με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, που συλλέχθηκαν από ασθενείς και επιστημονικό προσωπικό, για τη διαχείριση των παράπλευρων συνεπειών της νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου: μια σημαντική ημέρα στο ημερολόγιο

H πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ετήσια εθνική εορτή στις ΗΠΑ και τον Καναδά και σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο ως μία γιορτή της ζωής. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο και η απομυθοποίηση του ως θανατηφόρας νόσου. Επιπλέον να διαδοθεί το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ότι μπορεί να είναι εξίσου παραγωγική και δημιουργική και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ελπίδας, αισιοδοξίας για όσους ανθρώπους εμπλέκονται με τον καρκίνο. Οι επιζώντες καρκίνου ξεπερνούν τα 30.000.000 παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, το I LIVE FOR ME τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

«ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΩΝΙΕΣ»: Ένα βιβλίο που ταξιδεύει την Ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο και τα έσοδα προσφέρονται στο I LIVE FOR ME

Ανάμεσα στις εξαιρετικές δράσεις του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου απορρέει και από έναν λογοτεχνικό θησαυρό. Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας: «Το βιβλίο μου "ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΩΝΙΕΣ" γεννήθηκε από μια προσωπική ανάγκη έκφρασης μου και πλαισιώθηκε από έργα της Ξένιας Γκούμα-Λεκανίδη, που ανήκουν στην συλλογή Further. Το βιβλίο, το εμπνεύστηκα από την ιστορική ομιλία του Ξενοφώντος Ζολώτα μπροστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1957, που χρησιμοποίησε μόνο ελληνικές λέξεις. Επέλεξα 88 λέξεις που αγαπώ, τις χώρισα σε τρεις ενότητες με μια λογική σειρά, και έδωσα στην καθεμία έναν ορισμό βιωματικό συνδυάζοντας έργα της κυρίας Λεκανίδη».

Οι επιζώντες καρκίνου ξεπερνούν τα 30.000.000 παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, το I LIVE FOR ME τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τελικά τι ορίζει την αληθινή ομορφιά;

«Η ομορφιά βρίσκεται στο βλέμμα όταν στέκεσαι μόνος σου στον καθρέπτη και αγαπάς αυτό που βλέπεις», σημειώνει ο κ. Μεταξωτός.

«Ομορφιά είναι να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα με γαλήνη, να δίνεις τις μάχες σου και να παραμένει η ψυχή σου όμορφη, να συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι που ζεις τη ζωή σου κοντά σε ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, και να το βλέπεις σε κάθε βλέμμα τους». Αυτό ακριβώς επιδιώκει και το I LIVE FOR ME που σε προτρέπει να εκλαμβάνεις την κάθε στιγμή ως δώρο ζωής, αγαπώντας στην ολότητά του αυτό που αντικρίζεις κάθε μέρα στον καθρέφτη.

SHARE THE STORY