ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ FASHION EDITOR ΠΕΝΝΥ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Είναι μια καταξιωμένη καλλιτέχνιδα και μια διακεκριμένη επιχειρηματίας, γνωστή για το πάθος της για την αισθητική, τη γαστρονομία και την τέχνη της φιλοξενίας. Η Μαργαρίτα Βιτάλη είναι η ιδρύτρια της Different & Different, μιας αναγνωρισμένης εταιρείας catering που ειδικεύεται σε προσωποποιημένες εμπειρίες dining, και η δεκαετής επιτυχία της στον κλάδο τής έχει αποφέρει σημαντικές διακρίσεις, όπως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και το Βραβείο Καινοτομίας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Πιστοποιημένη στους κανόνες του etiquette, προσφέρει εξατομικευμένα ατομικά και ομαδικά σεμινάρια για να μοιραστεί τις γνώσεις της πάνω στην εθιμοτυπία του fine dining, την επιχειρηματική ευπρέπεια και σε πολλά άλλα.

Στις ηλεκτρονικές σελίδες του site της, Margarita’s Way, μοιράζεται τα ενδιαφέροντά της, που ξεπερνούν τις επαγγελματικές ασχολίες της, όπως το art de la table, η φωτογραφία και η φιλοξενία. Στόχος της, να μας εμπνεύσει να ενσωματώσουμε την τέχνη και την ομορφιά στην καθημερινότητά μας, ενώ το επιχειρηματικό της πνεύμα αναμφίβολα την καθιστά καινοτόμο στον κλάδο του ελληνικού επιχειρείν.

Ξεκινήσατε από το χώρο της τέχνης, και συγκεκριμένα από τη ζωγραφική. To πέρασμα στη γαστρονομία πώς έγινε και με ποιον τρόπο συνδέεται με την τέχνη;

Mε σπουδές στις καλές τέχνες και αγαπώντας τη μαγειρική, επέλεξα να δραστηριοποιηθώ ως επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης για να πραγματοποιήσω ένα από τα όνειρά μου. Μαζί με τον Χριστόφορο Πέσκια δημιουργήσαμε την Different & Different, ένα boutique catering με tailor-made μενού και έμφαση στην εταιρική σίτιση αλλά και στα high-end events. Αυτή η εμπειρία μου στην εστίαση και στα events ενσωματώθηκε στο Margarita’s Way, ένα site με τη δική μου αισθητική, κείμενα, συνταγές, how to host, art de la table, curated events και προσωπικές ιστορίες, καθώς και στα σεμινάρια etiquette & manners. Ως etiquette trainer και μέσω των σεμιναρίων, διδάσκω modern table manners. Μέσω της αναπαράστασης ενός πραγματικού dinner, ο μαθητής, ενώ απολαμβάνει πέντε menu courses, μαθαίνει ταυτόχρονα τα μυστικά ενός υπέροχου οικοδεσπότη αλλά και τους κανόνες συμπεριφοράς ενός άψογου καλεσμένου. Αυτά σε πρώτη ανάγνωση, καθώς τα σεμινάρια κρύβουν εκπλήξεις και αρκετή προσωπική εργασία.

Τι σημαίνει καλό φαγητό;

Το καλό φαγητό για μένα είναι μνήμες, είναι εκεί όπου όλες οι αισθήσεις γίνονται μία. Η μαγειρική εμπειρία έχει απογειωθεί τεχνικά και γευστικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Η μαγειρική είναι τέχνη, και μάλιστα εφήμερη – διαρκεί ελάχιστα, αλλά πάντα θυμάσαι εκείνο το πιάτο που σε έκανε να νιώσεις ότι ο χρόνος σταμάτησε.

Επιτυχημένο art de la table είναι αυτό όπου ο καλεσμένος νιώθει εκείνο που θέλεις να πεις χωρίς να χρειαστεί να το εκφράσεις με λέξεις.

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου art de la table;

Θεωρώ ότι επιτυχημένο art de la table είναι αυτό που έχει ψυχή, προσωπικότητα και δημιουργικότητα, όταν ο καλεσμένος νιώθει εκείνο που θέλεις να πεις χωρίς να χρειαστεί να το εκφράσεις με λέξεις. Είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα, σαν σκηνικό που δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να εξελιχθεί η ιστορία.

Εσείς από πού αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευσή μου αντλείται από την εποχικότητα και την τοποθεσία του event, το υλικό που καλούμαι να διαχειριστώ κάθε φορά, το χαρακτήρα του καλέσματος, το μενού, τα χρώματα… Έμπνευση μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένα ποίημα, μια ματιά ή ένα άρωμα.

Γυναικείο επιχειρείν: πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην εποχή μας, και ειδικά στην Ελλάδα;

Το επιχειρείν είναι θεμελιακά διαφορετικό από το να είσαι καλλιτέχνης. Το πρώτο απαιτεί εξωστρέφεια και ομαδικότητα, ενώ το δεύτερο εσωστρέφεια και επεξεργασία δεδομένων με τον ίδιο σου τον εαυτό. Στις ημέρες μας, το επιχειρείν έχει επιπλέον δυσκολίες, ειδικά όταν εξωτερικοί παγκόσμιοι παράγοντες (capital controls, COVID, ανατιμήσεις κ.λπ.) επηρεάζουν έναν κλάδο σαν τον δικό μας και δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Γι’ αυτό, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μπορείς να ονειρεύεσαι και να εμπνέεις, να παρασύρεις τους άλλους στο όνειρό σου

Οι γυναίκες σήμερα έχουν αναλάβει περισσότερους ρόλους από ποτέ – μητέρες, εργαζόμενες, επιχειρηματίες… Εσείς πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε;

Οι διαφορετικοί ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί κάθε γυναίκα δημιουργούν συνθήκες στρες. Απαιτείται στήριξη και από την πολιτεία και από την ίδια την οικογένεια. Προσωπικά, πολλές φορές ένιωθα στην καθημερινότητά μου ότι είτε παραμελούσα τις προσωπικές μου ανάγκες είτε με έφτανα στα όρια της αντοχής μου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει κάποιος για να επιτύχει στο χώρο σας;

Πιστεύω πως τα κύρια χαρακτηριστικά είναι εργατικότητα, πειθαρχία, προσαρμοστικότητα και προνοητικότητα. Επίσης, να μπορεί να ονειρεύεται και να εμπνέει, να παρασύρει τους άλλους στο όνειρό του.

Tι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τη δική σας επιχείρηση να ξεχωρίζει;

Η επιχείρησή μου ξεχωρίζει γιατί είναι Different, δηλαδή διαφορετική. Αφήνουμε κατά μέρος καθετί προπαρασκευασμένο –ιδέες, μενού, τρόπους σερβιρίσματος και παρουσίασης– και επιλέγουμε το φρέσκο, το νέο, το διαφορετικό.

Τι σημαίνει για σας αισθητική;

Αισθητική για μένα σημαίνει αρμονία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ σας;

Minimal.

Tι άλλο να περιμένουμε από σας στο μέλλον;

Τα σεμινάρια etiquette & manners είναι το νέο πεδίο δράσης μου. Είναι ανθρωποκεντρικά, με πρακτικά και βιωματικά στοιχεία.

SHARE THE STORY