Ρόμπερτ Φίτσο: Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας που πυροβολήθηκε

Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δέχθηκε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε σοβαρά μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Έχει γίνει ήδη γνωστό πως ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται στο νοσοκομείο και μάλιστα σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώθηκαν συνολικά 4 πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα μία σφαίρα να πετύχει τον Φίτσο στην κοιλιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters πως είδε τους αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν έναν άνδρα σε αυτοκίνητο και στη συνέχεια να απομακρύνονται.

Περισσότερα για τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο γεννήθηκε στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και σήμερα είναι 59 χρονών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας και το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της τότε Τσεχοσλοβακίας. Το 1992 έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το 1999 τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος.

Το 2006 ο Ρόμπερτ Φίτσο αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων. Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού το 2006 με το κόμμα HZDS του Βλαντιμίρ Μετσιάρ και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας του Γιάν Σλότα και στις 4 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του.

Παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα και το νεανικό του προφίλ, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αφού επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ. Σε εκείνες τις εκλογές το κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο ήρθε πρώτο σε ποσοστό ψήφων με 34,8%, ωστόσο συγκέντρωσε μόλις 62 έδρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Στις 13 Ιουνίου έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και το ουγγρικό κόμμα, τα οποία συγκέντρωσαν μαζί 79 έδρες.

Μετά την αποτυχία του να παρουσιάσει αυτοδύναμο κυβερνητικό σχήμα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς έδωσε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην πρόεδρο του κεντροδεξιού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία έγινε και η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας. Έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην πρωθυπουργία, αλλά απέτυχε να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2014, χάνοντας στο δεύτερο γύρο όπου έλαβε ποσοστό 40,6%, από τον Αντρέι Κίσκα.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του Φίτσο ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του 2016, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,9% των ψήφων, χωρίς να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το 2018 όμως δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση και στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς ο Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στον πρόεδρο Αντρέι Κίσκα, ο οποίος έδωσε την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Το 2023 ο Ρόμπερτ Φίτσο επανεξελέγη στη θέση του πρωθυπουργού.

Πηγή φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images 

SHARE THE STORY