Καρκίνος παχέος εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρουμε και 3 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και οι υγιεινές επιλογές ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο (και αυτό δεν θα έπρεπε να μας το θυμίζει μόνο η στενάχωρη, σοβαρή περιπέτεια υγείας της Kate Middleton).

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Μια λυπηρή αφορμή που μπορεί κανείς να περιγράψει σχεδόν και ως (αφυπνιστικό) συλλογικό σοκ (μα, παθαίνουν καρκίνο και οι πριγκίπισσες;) δεν θα έπρεπε ν’ αποτελεί τον κυρίαρχο λόγο ώστε ν’ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την ενημέρωση πάνω σε μια κακοήθη ασθένεια που αποτελεί σημαντικότατη αιτία νοσηρότητας για τον παγκόσμιο πληθυσμό και την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο διεθνώς. Οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας της Kate Middleton θέριεψαν και συνέχισαν να δίνουν τροφή σε άπειρα δημοσιεύματα ακόμη κι’ όταν η ίδια ζήτησε χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα για να ολοκληρώσει τη θεραπεία της.

Δεν χρειάστηκε, τελικά, παρά ο royal specialist Mark Roche ν’ αποκαλύψει ότι, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, η πριγκίπισσα της Ουαλίας πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου κι’ όλοι αίφνης θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τη νόσο. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, ωστόσο: απ’ όλον αυτόν τον, ασεβή για τον άνθρωπο που προσπαθεί ν’ αναρρώσει (εν προκειμένω την συμπαθή Kate Middleton), ντόρο που δημιουργήθηκε διαπερνά ένα σημαντικό μήνυμα: Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές! Ας εστιάσουμε λοιπόν στις σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου -με την αισιόδοξη επίγνωση ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά- όπως και στους τρόπους να μειώσουμε τον κίνδυνο της εμφάνισής του.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν

Αν κάποιος εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει ν’ απευθυνθεί στον γιατρό του. Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς αυτά μπορεί να προκληθούν και από άλλα αίτια και δεν σημαίνει αυτομάτως ότι κάποιος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να διερευνηθεί τί τα προκαλεί.

  • (Ανεξήγητες) Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αίσθηση ατελούς κένωσης
  • Πόνος στην κοιλιά ή κράμπες (που δεν υποχωρούν)
  • Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο
  • Αναιμία

Ποιοι παράγοντες απαιτούν επιπλέον επαγρύπνιση

Οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα είναι:

• Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών καθώς φαίνεται πως ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας

• Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή γονιδιακή κληρονομικότηα σχετικά με τη νόσο αυτή ή τους πολύποδες του εντέρου

• Όσοι έχουν διαγνωστεί με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn ή οι ελκώδεις κολίτιδες) καθώς οι νόσοι αυτές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για νεοπλασίες ή μεταλλάξεις.

Τρεις τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Πρόληψη

Σε γενικές γραμμές, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι οι έγκαιροι προληπτικοί έλεγχοι και οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έπειτα από την ηλικία των 45 χρόνων. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως προκαρκινικοί πολύποδες στο έντερο ή στο ορθό.

Οι πολύποδες αυτοί μπορεί να βρίσκονται στο έντερο για χρόνια προτού αναπτυχθεί και εκδηλωθεί η ασθένεια, χωρίς τις περισσότερες φορές να προκαλούν συμπτώματα. Οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να τους εντοπίσουν ώστε να αφαιρεθούν προτού εξελιχθούν σε καρκίνο. Μπορούν επίσης ν’ ανιχνεύσουν την ασθένεια στα αρχικά της στάδια, όταν οι θεραπείες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη αντιμετώπισή της. Και κάπου εδώ, θα θυμηθούμε το μήνυμα της -υπέροχης- Meryl Streep από τα backstage του βίντεο για την καμπάνια ενημέρωσης του CDC (Center for Disease Control and Prevention) για την πρόληψη της νόσου αυτής.

Σωστή διατροφή

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ο ρόλος της διατροφής (και οι αλλαγές που κάνουμε σε αυτήν) παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ειδικοί της υγείας συχνά συστήνουν μία δίαιτα χαμηλή σε ζωικά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης για να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όχι μόνο όπως της στεφανιαίας καρδιακής νόσου αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υγιεινές επιλογές

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ν’ αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνοντας τη σωματική άσκηση και κρατώντας το βάρος τους σε υγιή πλαίσια. Επίσης, περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων τροφίμων και του αλκοόλ και, φυσικά, αποφεύγοντας το κάπνισμα.

*Πηγή φωτογραφιών: istockphoto.com

SHARE THE STORY