Σύνδρομο της εαρινής κόπωσης: Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Την άνοιξη αυξάνεται η διάρκεια και η φωτεινότητα της μέρας, η θερμοκρασία αλλά, συχνά, και η αίσθηση της κούρασης…

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Όλα τριγύρω μοιάζουν ολάνθιστα, οι μέρες γίνονται πιο μεγάλες, πιο φωτεινές και ζεστές! Κι όμως, αντί η διάθεση σου να φτιάχνει και η ενεργητικότητά σου να βρίσκεται στο ζενίθ της μοιάζει να πέφτεις σε …λήθαργο έστω και με την παραμικρή σωματική ή πνευματική προσπάθεια. Μήπως σε έχει καταβάλλει η εαρινή κόπωση;

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να νιώθουμε κόπωση την άνοιξη (σημειωτέον: το σύνδρομο αυτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες). Μετά τον χειμώνα, το σώμα μας αναπροσαρμόζεται στην μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη κάνοντας κάποιες φυσιολογικές αλλαγές που, ωστόσο, μπορεί ν’ απορρυθμίσουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Η μετάβαση σε μία πιο θερμή εποχή αποτελεί μία πρόκληση για τον ανθρώπινο οργανισμό που πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή της θερμοκρασίας και αρχικά αντιδρά διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, η πίεσή μας πέφτει κάνοντας μας να νιώθουμε πιο κουρασμένοι και αδύναμοι. Άλλα συχνά συμπτώματα που συνοδεύουν την εαρινή κόπωση είναι οι ημικρανίες, η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα ή οι αϋπνίες, η ανορεξία, η έλλειψη συγκέντρωσης, οι κράμπες και οι μυικοί πόνοι, η υπερένταση ακόμη και -πιο σπάνια- οι πεπτικές διαταραχές ή τα δερματικά προβλήματα.

Ειδικά φέτος που ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος από ποτέ και οι εναλλαγές από το κρύο στη ζέστη γίνονταν σχεδόν ανά… εβδομάδα είναι ίσως ακόμη περισσότεροι οι άνθρωποι που νιώθουν κόπωση και ατονία με την έλευση της άνοιξης.

Αν και δεν έχει βρεθεί να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που να προκαλεί το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης παίζουν ρόλο οι ιογενείς λοιμώξεις, οι διαταραχές στο ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, οι εποχικές αλλεργίες, η σιδηροπενική αναιμία και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης (ιδιαίτερα η υπόταση). Η άνοιξη επίσης φέρνει μαζί της τα υπέροχα, λαμπερά πρωινά της που όμως ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει το φως του ήλιου ως… καμπανάκι αφύπνισης (συχνά, πολύ πριν το ξυπνητήρι μας χτυπήσει) κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε αρκετά. Κάποιοι μάλιστα παρατηρούν πως και η αλλαγή της ώρας σε θερινή αποσυντονίζει τους ρυθμούς του οργανισμού τους (που χρειάζεται εκ νέου χρόνο να προσαρμοστεί) και εντείνει τα συμπτώματα του συνδρόμου και την κούραση.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την εαρινή κόπωση

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ανακουφίσει κανείς τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης και ν’ απολαύσει -πιο ξεκούραστα και χαρούμενα- την υπέροχη εποχή της άνοιξης:

  • Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο (ακόμη και αν χρειαστεί να κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες ή να φορέσουμε μία μάσκα ύπνου). Παρόλο που πολλοί προτιμούν να ξυπνούν σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο, έχει αποδειχτεί ότι το να κοιμόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ευνοεί την ποιότητα του ύπνου και την παραγωγή της μελατονίνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας.

  • Διαχειριζόμαστε το stress μας (οι τρόποι και οι στρατηγικές ποικίλουν και υπάρχουν σίγουρα εκείνοι που, εξατομικευμένα, μας ταιριάζουν καλύτερα).
  • Εντάσσουμε την καθημερινή, ελαφριά άσκηση στο πρόγραμμά μας καθώς προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας μέσω της παραγωγής των ενδορφινών. Ιδανικό για την περίπτωση της εαρινής κόπωσης θεωρείται το περπάτημα και το κολύμπι.

  • Ελέγχουμε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μας -που συνήθως πέφτουν κατά την εαρινή περίοδο. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι μπανάνες κ.α.
  • Ελέγχουμε και τα επίπεδα του σιδήρου καθώς η εξάντληση της άνοιξης μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια αυτού του μετάλλου στον ανθρώπινο οργανισμό. Καλές πηγές σιδήρου αποτελούν το κόκκινο κρέας (μοσχάρι), τα θαλασσινά, τα αυγά, οι φακές και το σπανάκι.
  • Ενυδατώνουμε καλά τον οργανισμό μας καθώς ακόμη και η ελαφριά αφυδάτωση μπορεί ν’ αποτελέσει αιτία κόπωσης. Συστήνεται να πίνουμε τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό την ημέρα. Αν δυσκολευόμαστε να το επιτύχουμε, το τσάι ή άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη μπορούν ν’ αποτελέσουν μία εναλλακτική λύση (τα ζαχαρούχα ροφήματα, ωστόσο, όπως τα αναψυκτικά, δεν είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση της εαρινής κόπωσης).

  • Αποφεύγουμε αρνητικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ καθώς και αλκοόλ.
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας προτιμώντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά (που δημιουργούν έντονες μεταπτώσεις στον γλυκαιμικό μας δείκτη) αλλά και τα βαριά φαγητά. Εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας μπορούμε να πάρουμε κάποια διατροφικά συμπληρώματα.

SHARE THE STORY