Τα oφέλη του να περπατάμε ξυπόλητοι

Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για ν’ αποχωριζόμαστε τα παπούτσια μας και να επιδιδόμαστε στο “earthing” πιο συχνά!

Το να περπατά κανείς ξυπόλητος αποτελεί κορυφαία τακτική του “earthing”, δηλαδή της γείωσης, της σύνδεσης των ανθρώπων με τη γη και την ηλεκτρομαγνητική της ενέργεια. Η ξυπολυσιά και τα οφέλη της έχουν πλέον αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών ερευνών οι οποίες αποκαλύπτουν πως, πράγματι, υπάρχουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα από την τακτική αυτή, όπως η αύξηση των αντιοξειδωτικών (που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες) στον οργανισμό μας, η μείωση των φλεγμονών και η βελτίωση του ύπνου.

Τι είναι το earthing

To earthing όπως προαναφέραμε σημαίνει να περπατάς ξυπόλητος πάνω σε φυσικές επιφάνειες όπως στο έδαφος, το γρασίδι ή στην άμμο. Συνεπώς, για να δρέψεις τα οφέλη του θα πρέπει να φροντίσεις να βρεθείς σε φυσικό περιβάλλον. Κάποιες πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από τη σχέση, την επίδραση ανάμεσα στο σώμα μας και τα ηλεκτρόνια της γης. Ο υπέροχος πλανήτης μας έχει το δικό του φυσικό ηλεκτρικό φορτίο και φαίνεται πως εμείς οι άνθρωποι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα όταν είμαστε σε απευθείας σύνδεση με αυτό.

pexels.com

Τα οφέλη του να περπατάς ξυπόλητος

Mια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health περιλάμβανε έναν αριθμό ερευνών που τονίζουν τους τρόπους με τους οποίους το να αντλεί κανείς ηλεκτρόνια από τη γη βελτιώνει την υγεία. Μία συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο που χρησιμοποίησαν γειωμένα στρώματα με ίνες άνθρακα κοιμήθηκαν πολύ καλύτερα και βίωσαν λιγότερο πόνο.

Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το earthing άλλαξε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, όπως καταμετρήθηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν επίσης ότι η σύνδεση με τη γη, η γείωση, ευνόησε την αγωγιμότητα του δέρματος, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και των παλμών, βελτίωσε τη ρύθμιση της γλυκόζης, μείωσε το στρες και υποστήριξε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

pexels.com

Πώς θα το κάνεις σωστά

Το να περπατάς ή ακόμη και να γυμνάζεσαι ξυπόλητος (δραστηριότητες όπως η yoga, οι πολεμικές τέχνες κ.α. το ευνοούν) έχει τα οφέλη του εφόσον φυσικά φροντίζεις για κάποιες προφυλάξεις ασφαλείας. Π.χ. πρέπει πάντα να διασφαλίζεις ότι το έδαφος είναι κατάλληλο. Θα πρέπει να μην είναι τραχύ, υπερβολικά κρύο, υπερβολικά ζεστό ή γλιστερό και να μην υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσει τα πόδια σου με πετραδάκια, σκουπίδια ή κομμάτια γυαλιού. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη (και πόσο μάλλον αν λόγω της ασθένειας έχουν αναπτύξει περιφερική νευροπάθεια) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Σε τελική ανάλυση, περπατώντας ξυπόλητος υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκθέτεις τα πόδια σου σε δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

Δεν θα πρέπει επίσης κανείς να το επιχειρήσει απότομα ή να το παρακάνει: τα καλά προστατευμένα μέσα σε παπούτσια πόδια μας είναι πάντα αρκετά ευαίσθητα στην αρχή. Καλό είναι να ελέγχει κανείς τις πατούσες του για μικροαμυχές και να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής έπειτα από το περπάτημα χωρίς παπούτσια.

Αν πάλι ανήκεις σε εκείνους που είναι μάλλον απρόθυμοι να υιοθετήσουν το earthing μην αφήνεις την ευκαιρία για έναν περίπατο στο φυσικό περιβάλλον -έστω, φορώντας τα παπούτσια σου- να πάει χαμένη! Ακόμη και μια βόλτα μισής ώρας μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, τον έλεγχο του βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και να ανακουφίσει από το στρες!

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pexels.com

SHARE THE STORY