Η σωστή διατροφή μπορεί να σε κάνει εξυπνότερο – Το επιβεβαιώνουν και επιστήμονες του Harvard και του MIT

Kι όμως υπάρχουν τροφές που προάγουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση και την καλή διάθεση.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ένα μακροσκελές άρθρο μάς έρχεται από το GQ, το οποίο φιλοξένησε δύο επιστήμονες –ο ένας από το Harvard και ο άλλος από το ΜΙΤ- προκειμένου να επιβεβαιώσουν την θεωρία, πως οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν τεράστια επίδραση στον εγκέφαλο μας. Και συγκεκριμένα υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν τις γνωστικές μας λειτουργίες και κατ’ επέκταση να μας κάνουν πιο έξυπνους.

Αν ψάχνεις λοιπόν τρόπους για να βελτιώσεις την μνήμη σου, για να έχεις σε εγρήγορση τον εγκέφαλό σου και να αυξήσεις τις λειτουργίες του, πάμε να δούμε τι έχουν να πουν οι επιστήμονες. Η συζήτηση ξεκινά με το πρωινό, το οποίο είναι καθοριστικό καθώς δεν θέλουμε να αυξήσουμε απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα στον εγκέφαλό μας.

To κατάλληλο πρωινό

Ο JeffreyKarp, PhD παίρνει το πρωινό του 2- 3 ώρες μετά το ξύπνημά του. Προτιμά την βρώμη με φυτικό γάλα, κυρίως καρύδας. Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας στον εγκέφαλο, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της εστίασης και της γνωστικής απόδοσης όλο το πρωί. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.

Προσθέτει επίσης καρύδια. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γνωστό για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.

Επίσης, προτιμά ξηρούς καρπούς Baru: Αυτοί οι ξηροί καρποί προσφέρουν ένα καλό μείγμα πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις γνωστικές λειτουργίες και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών.

Για το πρωινό του επιλέγει και ένα πολύ συγκεκριμένο ρόφημα, το οποίο ονομάζει «γάλα χρυσού». Σε ένα φυτικό γάλα της προτίμησης του (είτε αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης), ρίχνει κουρκουμά και πιπέρι. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δυνητικά ευεργετική για τα εγκεφαλικά κύτταρα μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Και η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης, ενισχύοντας τα οφέλη της.

Τα παραπάνω έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και έχουν εξαιρετικά οφέλη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μερικές ακόμη «πολύτιμες» τροφές

Σπόροι κάνναβης: Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και γάμμα-λινολενικό οξύ, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Μύρτιλα: Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη μνήμη.

Εμπλουτισμένο γάλα βρώμης: Το γάλα βρώμης μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου μέσω των υδατανθράκων του για ενέργεια. Όταν είναι ενισχυμένο, περιλαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν σου αρέσει η βρώμη το πρωί;

Τα αυγά με δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως προσφέρουν μια ισχυρή πηγή πρωτεΐνης και χολίνης, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης. Το ψωμί ολικής αλέσεως προσθέτει ευεργετικές φυτικές ίνες, βοηθώντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας όλη την ημέρα.

Σε όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικό να προσθέσουμε την ενυδάτωση και το νερό, κάτι το οποίο εξαρτάται ανάλογα με τις ανάγκες και τη δραστηριότητα του κάθε ανθρώπου.

Βιταμίνες για υγιή εγκέφαλο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αξίζουν πραγματικά την προσοχή μας, χάρη στον σημαντικό ρόλο τους στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών και της συναισθηματικής ευεξίας. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου χτίζοντας κυτταρικές μεμβράνες, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και μειώνοντας τη φλεγμονή, η οποία συλλογικά συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης και προστατεύει από τη γνωστική επίπτωση.

Τρόφιμα γεμάτα με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των μούρων και των φυλλωδών πράσινων λαχανικών, προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση του εγκεφάλου και προάγοντας την υγιή γήρανση. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, είναι σημαντικά για την υγεία των αγγείων, η οποία είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όσο για τον καφέ

Τρόφιμα που ενισχύουν την εστίαση, όπως αυτά με καφεΐνη και L-θεανίνη – τα οποία υπάρχουν στον καφέ και το πράσινο τσάι – ενισχύουν την εγρήγορση και την προσοχή επηρεάζοντας τη δυναμική των νευροδιαβιβαστών. Δεν χρειάζονται όμως υπερβολές. Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για κατανάλωση καφεΐνης.

Επίσης η επιλογή του πράσινου τσαγιού ως εναλλακτική του καφέ είναι μια καλή ιδέα. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε καφεΐνη, που είναι γνωστό ότι ενισχύει την εγρήγορση και την συγκέντρωση, και περιέχει επίσης L-θεανίνη, η οποία υποστηρίζει μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης, ενισχύοντας πιθανώς την εστίαση ενώ μειώνει τα συμπτώματα του άγχους.

Για το τέλος, αν κάτι πρέπει να προσπαθούμε να αποφεύγουμε, αυτό είναι η κατανάλωση ζάχαρης.

SHARE THE STORY