Κωνσταντίνος Καβάφης: 91 χρόνια από τον θάνατο του μοναχικού «Αλεξανδρινού» ποιητή

Το Αρχείο Καβάφη φέρνει μέσω ΑΙ τα αντικείμενα του ποιητή στη σύγχρονη Αθήνα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε 29 Απριλίου 1863 και πέθανε 70 χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα. Ο μοναδικός ποιητής εκτός ελλαδικού χώρου, κατάφερε να φτάσει την ελληνική ποίηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τόπος γέννησης και τόπος θανάτου, επίσης ο ίδιος. Η Αλεξάνδρεια. Η πόλη που τον στιγμάτισε και τον ενέπνευσε όσο καμία άλλη. Και με την Αθήνα υπήρξε ένας ιδιαίτερος δεσμός του Καβάφη, ωστόσο η Αλεξάνδρεια ήταν πάντοτε ο πρωταγωνιστής.

Μελετητές, επιστήμονες και καθηγητές ασχολήθηκαν ενεργά με τη ζωή και το έργο του ποιητή, αναδεικνύοντας τον τόσο ξεχωριστό τρόπο, με τον οποίο ο Καβάφης ενήργησε και κατάφερε να ξεχωρίσει.

Υπήρξε ένας ιδιαίτερα μοναχικός ποιητής, με έναν δικό του τρόπο γραφής επηρεασμένο από ιστορικά γεγονότα, σημεία πολιτισμού, αλλά και την ίδια του τη ζωή και καθημερινότητα. Ο ίδιος μοίραζε στον περίπατό του, αντίγραφα από νέα του ποιήματα και συλλογές, κάνοντας τα να φτάνουν σε κάθε πλευρά της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια και σε κάθε πλευρά του κόσμου.

Το Αρχείο Καβάφη φέρνει μέσω ΑΙ τα αντικείμενα του ποιητή στη σύγχρονη Αθήνα

Ερχόμενοι στο σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση με αφορμή τη σημερινή ημέρα γέννησης και θανάτου του διάσημου ποιητή, φέρνει αντικείμενα και κείμενα του ποιητή που εκτίθενται στο Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα και «τοποθετούνται» σε διάφορα σημεία της Αθήνας.  Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση, που σε συνεργασία με το στούντιο Athens Surreal, επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου η Αθήνα να αποκτήσει σημεία αναφοράς του πνευματικού και υλικού βίου του Κ. Π. Καβάφη.

Είμαι κι εγώ Ελληνικός. Προσοχή, όχι Έλλην, ούτε ελληνίζων, αλλά ελληνικός.

Το έργο του περιλαμβάνει τα 154 ποιήματα του καβαφικού κανόνα –τα λεγόμενα «Αναγνωρισμένα»–, τα 37 «Αποκηρυγμένα», τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα, τα 75 «Κρυμμένα» που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 «Ατελή».

Στα ποιήματά του συχνά πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα ή γεννήματα της φαντασίας του ποιητή με συχνές αναφορές σε γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές των ομηρικών, ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων. Σήμερα η ποίησή του αποτελεί έναν διακριτό πόλο στην ελληνική λογοτεχνία, ενώ καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια γραμματεία.

Όσο μπορείς
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

*Πηγή φωτογραφίας: @wikipedia

SHARE THE STORY